"Čeka nas najgori period"; "Trebaće nam godine, a ne mjeseci" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Čeka nas najgori period”; “Trebaće nam godine, a ne mjeseci”

Džozef Bajden, izabrani američki predsednik, poručio je tokom obraćanja javnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, da će naredni period biti najteži.

Bajden je ukazao da se okončava jedna od najtežih godina u zdravstvenom i ekonomskom smislu i da proizvodnja vakcine pruža priliku za vraćanje života u normalne tokove – kao i nove šanse za razvijanje američke ekonomije.

“Situacija će se pogoršati pre nego što stvari krenu na bolje. Očekuje se povećanje broja obolelih nakon sezone praznika, a bolnice su već na ivici kapaciteta. Moramo da prihvatimo da će se prikazati veći broj obolelih građana tokom januara i februara – jer građani koji obole danas ne pojavljuju se odmah u evidenciji. Poboljšanje bi se moglo videti u martu – kada primenjene mere budu dale rezultate”, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

On se zahvalio kompanijama koje su razvile vakcinu protiv koronavirusa – iznevši međutim ocenu da plan Trampove administracije o distribuciji vakcine kasni.

“Napori u distribuciji vakcine ne napreduju prerma očekivanjima. Biće potrebne godine, ne meseci, da bi svi američki građani bili vakcinisani. Dok će biti potrebni meseci da većina građana primi vakcinu – čak i ako proces bude bio ubrzan”, rekao je Bajden, zaključivši da se radi o jednom od najvećih operativnih izazova u američkoj istoriji.

Kako je objasnio, pošto bude preuzeo dužnost 20. januara, u prvih sto dana njegovog mandata planirana je distribucija 100.000.000 doza vakcina.

“Međutim čak i ako plan od milion vakcinacija dnevno trebaće nam meseci da postignemo efekkte. Pokušaćemo da nađemo načine da ubrazmo vakcinaciju, ali za to će biti potrebno vreme”, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima mnogo života bi bilo spaseno – ako bi se američki građani ujedinili.

“Nosite maske, nemojte se okupljati za novogodišnje praznike i poštujte mere. Znamo da to nije lako i da je možda previše tražiti – ali nas to dovodi bliže cilju”, rekao je Džozef Bajden.

Kao izazov naveo je i planove o otvaranju škola, za šta je kao ključnu označio spremnost Kongresa da odobri novčana sredstva, dodatne desetine miliona dolara.

“Potreban je novac za testiranje, transportovanje dece, čišćenje školskih zgrada, poboljšanje ventilacije, zaštitnu opremu. Treba pospešiti testiranje, iako je toliko vremena prošlo, ne testiramo se dovoljno. Predložiću novčani paket za to – koji bi trebalo da usvoji Kongres”, rekao je Bajden.

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar