10. Novembra 2020.

CEFTA: Usvojen Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište

Big Portal

Plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast, koja se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije, dok su se učesnici sastanka saglasili da ovakva saradnja doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti regiona, kao i približavanju tržištu EU.

U saopštenju se navodi da će Cefta sprovoditi veliki broj ključnih aktivnosti ovog važnog plana.

“Zapadni Balkan sa 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za naše kompanije i odskočnu dasku za pristup tržištima u EU i van Unije. Stoga, regionalna ekonomska integracija može generisati do 6,7 odsto dodatnog BDP-a. Ključni trgovinski sporazum u regionu, Cefta, doprinijeće realizaciji Akcionog plana”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će doprinos realizaciji Akcionog plana biti smanjenje vremena čekanja na prelazima za 30 odsto, primjena seta mjera koji uključuje proširenje sistema zelenih koridora na granične prelaze sa EU i pojednostavljenje procedura i elektronska razmjena podataka “kroz SEED (Sistem elektronske razmjene podataka) plus sistem”.

Cefta će doprinijeti realizaciji Akcionog plana i obezbjeđivanjem usluga inspekcijskih službi 24 časa tokom sedam dana u sedmici na prelazima u okviru zelenih koridora, smanjenjem troškova i uštedom vremena putem programa uzajamnog priznavanja, korištenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta.

Realizacija Akcionog plana biće i kroz uspostavljanje regionalnog tržišta elektronske trgovine, koje će biti na raspolaganju, prije svega, malim i srednjim preduzećima, te kroz eliminisanje necarinskih barijera, kroz primjenu efikasnog sistema za rješavanje sporova, o kojima su započeti pregovori prije dvije sedmice i obezbjeđivanje podrške na putu ka jedinstvenom tržištu EU, navodi se u saopštenju.

Cefta će sprovoditi aktivnosti sa partnerima poput Savjeta za regionalnu saradnju, Transportne zajednice i Privrednog investicionog foruma zapadnog Balkana.

Direktor Sekretarijata Cefte Emir Đikić rekao je da se želi promovisati elektronska trgovina i trgovina “bez papira”.

“Vjerujem da će zajedničko regionalno tržište podstaći razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije, privući strane investitore i kreirati nove poslove, ali i omogućiti da se proizvodi i usluge nude po daleko konkurentnijim cijenama”, istakao je Đikić.

U saopštenju se dodaje da će EU ostati ključni partner liderima regiona u sprovođenju ovog ambicioznog akcionog plana, uz čvrsto uvjerenje da snažan zapadni Balkan, koji se stalno razvija, može pružiti nesumnjiv doprinos evropskoj ekonomiji i bezbjednosti.

Učesnici današnjeg susreta nadaju se da se ovakvim inicijativama kreira budućnost zajedničkog kontinenta, ističe se u saopštenju.

BHRT

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare