CATL investira nevjerojatnih 7,3 milijarde evra u fabriku baterija u Mađarskoj - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

CATL investira nevjerojatnih 7,3 milijarde evra u fabriku baterija u Mađarskoj

Mercedes-Benz Group AG pridružit će se kineskoj firmi Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) u izgradnji fabrike baterija u Debrecenu sa ulaganjem od nevjerojatnih 7,3 milijarde evra (7,6 milijardi USD), piše Bloomberg.

Postrojenje će imati kapacitet od 100 gigavat sati, dovoljno za napajanje više od milion automobila, a radiće na obnovljivu energiju, prema CATL-u, najvećem svjetskom proizvođaču baterija za električna vozila.

Postrojenje će biti smješteno u Debrecinu (225 km istočno od Budimpešte), u neposrednoj blizini kupaca BMW AG, Stellantis NV i Volkswagen AG, rekao je CATL.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Levente Magyar rekao je da će fabrika izgrađena na lokaciji od 21 hektara otvoriti oko 9.000 novih radnih mjesta.

CATL će koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i razmatra razvoj solarne energije s lokalnim partnerima u zemlji.

“Greenfield projekat u Mađarskoj biće veliki korak u globalnom širenju CATL-a, a također i važan korak u našim naporima da damo izuzetan doprinos zelenoj energiji za čovječanstvo.”, zaključuju iz kineske kompanije.

Izvor: SeeBiz

Danas objavljeno

Motorola je napravila električni automobil 20 godina pre kompanije Tesla

Vanja A

Mercedes osvježio B klasu

Zeljka

Za zatvor: Rimčevom Neverom usred dana jurio 328 km/h

Zeljka

Ostavite komentar