Carinski terminal ostaje na Rači - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Carinski terminal ostaje na Rači

Carinski terminal na graničnom prelazu Rača kod Bijeljine ostaje na istoj lokaciji, ali se moraju naći dodatna sredstva za održavanje ovog graničnog i carinskog terminala.

Ovo je dogovoreno u Banjaluci na sastanku predstavnika špeditera i Udruženja prevoznika Republike Srpske sa rukovodstvom Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Predsjednik Udruženja prevoznika iz Republike Srpske za domaći i međunarodni transport Nikola Grbić rekao je da granični prelaz i carinski terminal Rača ostaje na postojećoj lokaciji.

Grbić je rekao da će se raditi na poboljšanju uslova na graničlnom prelazu Rača, ističući da će se ispred Udruženja prevoznika i Privredne komore Republike Srpske podnijeti inicijativa nadležnim institucijama da se izdvoje dodatna sredstva za održavanje ovog graničnog i carinskog terminala.

“Za nas prevoznike i špeditere je najvažnije da se neće nikakve aktivnosti dešavati u pogledu premještanju graničnog prelaza i carinskog terminala Rača. Radićemo na poboljšanju uslova”, zaključio je Grbić.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Ratko Kovačević rekao je da je zajednički zaključeno da se na određeni način moraju naći sredstva da se ovaj carinski terminal popravi u smislu uslova da bi mogao zadovoljavati minimalne standarde u radu.

“To je moguće na način da se pokrene određena inicijativa, a to je da se dio sredstava koji se prikupi od naplate terminala da na raspolaganje UIO, kako bi ta sredstva mogli ulagati u investiciono održavanje svih objekata kojima rukovodi Uprava. U međuvremenu, treba nastojati da se pokušaju dobiti određena sredstva koja će biti uložena u postojeći carinski terminal na Rači”, pojasnio je Kovačević.

On je rekao da se na godišnjem nivou u budžetu Uprave dobije oko 400.000 KM za održavanje svih graničnih prelaza u BiH, ali da su ta sredstva nedovoljna za svakodnevno kvalitetno održavanje i investicije na graničnim i carinskim terminalima.

Predstavnik špeditera Radmila Koprivica rekla je da je postignut dogovor da se uredi postojeći carinski terminal na graničnom prelazu Rača.

“Naš zahtjev ostaje da carinska ispostava ostaje na istoj lokaciji, ali da se poboljšaju uslovi njenog rada. Nama je važno da ostane carinski terminal na postojećoj lokaciji zato što bi nam se preseljenjem carinske ispostave smanjivao posao i povećavali troškovi, koje ne bi mogli izdržati”, zaključila je Koprivica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Privredne komore Srpske.

Špediteri i prevoznici na graničnom prelazu Rača odustali su od blokade carinskog terminala planirane za 15. avgust, kao znak dobre volje za podršku koju im je pružilo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

UIO BiH najavila je ranije izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača gdje se dnevno obrađuje i do 300 carinskih papira, a godišnji prihod koji UIO ubire na ovom carinskom terminalu je tri miliona KM.

Zahtjev špeditera za ostanak terminala na Rači podržali su i prevoznici iz Republike Srpske kojih ima više od hiljadu.

AGENCIJE

Danas objavljeno

“Svijet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku”

M.

EU: Borel i Lajčak u četvrtak u Briselu sa Vučićem i Kurtijem

M.

KFOR spreman da interveniše na Jarinju i Brnjaku: “Specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti”

M.

Ostavite komentar