Carinici oštetili budžet BiH za pola miliona maraka - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Carinici oštetili budžet BiH za pola miliona maraka

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv četiri lica koja se terete za više krivičnih djela povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u BiH, čime su oštetili budžet BiH za više od pola miliona KM.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani, privredini kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Milete Ilića (36) rođenog u Loparama, nastanjenog u Bijeljini, Zorana Jovanović (48), rođenog u Gradačcu, nastanjenog u Šamcu, Špire Subotića (63), rođenog u Brezi, zaposlenog u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) kao carinski službenik u carinskoj ispostavi Šamac, te Ahmeda Beširevića (38), rođenog u Brčkom, zaposlenog kao carinski službenik carinske ispostave Šamac.

Ilić i Jovanović terete se da su pristupili organizovanoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizovane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duvanskih proizvoda (duvan za vodenu lulu i arome za nargile).

Iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, optuženi su vršili krijumčarenje velikih količina duvanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u BiH, gdje su duvanske prerađevine nezakonito stavljali u promet, navedno je u saopštenju.

U optužnici se navodi da je Ilić falsifikovao dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je Jovanović prevozio robu, te angažovao vozače, kao i organizovao carinske službenike carinske ispostave Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda.

Nakon toga su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503 KM.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organizovanje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza, navedeno je u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Danas objavljeno

Buktinja u centru Sarajeva: Gorjelo smeće u podrumu zgrade

M.

KPS od jutros preuzeo kontrolu na Јarinju i Brnjaku

M.

Imunizacija u Srbiji u punom jeku: Stiglo još 250.000 doza “Sputnjika”

M.

Ostavite komentar