Capak o sadržaju kovid pasoša - BIGportal.ba
Region Vijesti

Capak o sadržaju kovid pasoša

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnnog štaba, Krunoslav Capak, otkrio je kako će izgledati potvrda o vakcinaciji, odnosno kovid-pasoš na nivou Evropske unije.

Potvrda će, rekao je Capak za zagrebački Јutarnji list, osim imena i prezimena vakcinisane osobe, imati naziv države iz koje dolazi, naziv vakcine koju je primio, datum vakcinisanja, serijski broj vakcine i bar kod za očitavanje podataka.

Pojasnio je da je sve još uvek na nivou dogovora država članica EU, a zasad je postignut ogovor o samom sadržaju sertifikata.

  • S obzirom na to da se ide na smart rješenje trebaće do tri mjeseca da to profunkcioniše – rekao je Capak.

Dodao je da se na nivou EU još uvijek razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili će imati samo kod za očitavanje podataka na mobilnom telefonu.

Ipak, za početak korištenja potvrda o vakcinaciji moglo bi da prođe i više od tri mjeseca, što zavisi od toga hoće li tada vakcina biti dostupnija mnogo većem broju ljudi u EU nego što je to sada slučaj.

  • Zasad nijedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na osovu vakcinacije. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo potvrde. Definiran je izgled potvrde, ali zasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice – rekao je Capak na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Danas objavljeno

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Haos u Moskvi – srušen dio zida Kremlja

M.

Ostavite komentar