Capak: Hrvatsku nećemo zatvarati, ali ćemo ograničiti izvore zaraze - BIGportal.ba
Region Vijesti

Capak: Hrvatsku nećemo zatvarati, ali ćemo ograničiti izvore zaraze

Hrvatska neće biti zatvorena zbog sprečavanja širenja virusa korona, privredne aktivnosti neće biti zaustavljene, već će se nastojati da se na neki način ograniče izvori zaraze, izjavio je direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Capak je za RTL rekao da se, nažalost, epidemija proširila, ali da za sada neće biti smanjivanja broja učesnika na svadbama, na primjer.

Mada je, kazao je, to uvijek na stolu.

Dodao je da se neće zatvarati noćni klubovi koji su takođe žarište.

“Pažljivo pratimo situaciju, taj se broj smanjio, a s druge strane su kontrole urodile plodom pa nemamo više izvještaje da se nešto negativno događa ili da se ljudi ne drže mjera”, rekao je Capak.

Kada je riječ o maskama, koje su sada obavezne samo u javnom prevozu i zatvorenom prostoru, Capak kaže da Štab razmišlja dugoročno.

“Sad razmišljamo o jeseni, o drugom talasu, šta nas čeka kada dođu i druge respiratorne infekcije. Svjesni smo da ćemo morati pripremiti našu populaciju da će se na jesen maske morati nositi puno šire nego sada”, rekao je.

Dodao je da se razmišlja i o snimanju spotova kojima će se edukovati građani šta znači maska, kako ih štiti od virusa, kao i kako se upotrebljava.

A, ako, kako kaže, ta mjera ne bude poštovana, onda će biti donesena odluka kojom će ona postati obaveza.

TANJUG

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar