Capak: Hrvatska ne želi češki scenario - BIGportal.ba
Region Vijesti

Capak: Hrvatska ne želi češki scenario

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak kaže da je zabrinut zbog porasta broja novozaraženih virusom korona u Hrvatskoj, koji je danas više od 740, ali dodaje da je to slučaj i u cijeloj Evropi.

Za zagrebačku N tv. Capak je rekao da Hrvatska ne želi negativni scenario nekih zemalja poput Češke, gdje je broj novozaraženih sa 500, kako je rekao, “skočio” na preko 2.000 u nekoliko sedmica.

Ne isključujući mogućnost da je Hrvatska već došla do eksponencijalnog rasta, Capak kaže da se još razmatraju mjere mogućeg skraćenja trajanja samoizolacije.

Dodao je da je veliki broj novozaraženih upravo od onih koji su bili u samoizolaciji, što znači da se velik dio oboljelih regrutuje od onih koji su bili u kontaktima.

Precizirao je da u trenutku kada je broj novozaraženih više od 740 svaki od njih ima pet kontakata, neki 10, a neki i više, jasan je Capak.

“Izračunajte koliko je to ljudi koje bi trebalo kontaktirati i reći im da idu u samoizolaciju, to je nemoguće sa 100 epidemiologa. Zato kreiramo jedan prijedlog, od doktora Kajića, da sami oboljeli obavijeste svoje kontakte”, naveo je.

Na pitanje čini li mu se to besmislenim i da će biti teže pratiti registar, kaže da nije besmisleno i dodaje da su Slovenci već prešli na taj model.

Rekao je i da je dvonedjeljna incidencija 107, a, na primjer, u Češkoj je 700.

Najveći broj je, kaže, u Zagrebu, ali incidencija je veća u županijama s malim brojem stanovnika, kao što je Vukovarsko-sremska.

“Zasada nemamo nove mjere u planu, ovo su bila tri seta novih mjera i od danas su na snazi”, rekao je Capak.

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar