Canonove kamere snimaju osmijehe radnika i na osnovu toga utvrđuju njihovu produktivnost - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Canonove kamere snimaju osmijehe radnika i na osnovu toga utvrđuju njihovu produktivnost

Kompanija Canon je u svojoj kineskoj podružnici postavila kamere kojima detektuje osmijehe radnika. Samo oni koji su “100 posto sretni” mogu ući u radni prostor.

Spomenute kamere su dio izvještaja poslovnog magazina Finacial Times o tome kako kineske kompanije koriste vještačku inteligenciju za kontrolu uposlenika. Canonovim kamerama se na osnovu osmijeha utvrđuje koliko je radnik produktivan u datom trenutku. Informacija o produktivnosti se prikazuje na monitorima.

Osim toga, kamerama se može utvrditi koliko dugo je radnik bio na pauzi za obrok, a uposlenike pomoću mobilnih aplikacija mogu pratiti i izvan radnog mjesta.

Canon je ove kamere predstavio prošle godine kao dio sredstava kojima se upravlja radnim mjestom. Međutim, to nije izazvalo mnogo pažnje. Pojedini smatraju da prethodno navedeno – da ovo nije izazvalo mnogo pažnje – pokazuje koliko je tehnologija za nadzor postala sveprisutna u Kini.

Tehnološki nadzor nad radnicima postoji i u pojedinim zapadnim državama, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Kao primjer za to istaknuta je kompanija Amazon koja produktivnost radnika utvrđuje upravo na osnovu algoritama, tj. vještačke inteligencije.

S obzirom na to da je tokom pandemije koronavirusa veliki broj radnika primoran da radi od kuće, nastoji se uspostaviti tehnološki nadzor i nad ovakvim uposlenicima. Među razlozima za to jeste i što kompanije strahuju da će izgubiti nadzor nad njihovim radom, prenosi Kliks.

Klix.ba

Danas objavljeno

Nikol Kidman ošišala dugu kosu? PIKSI FRIZURA osvojila je i Holivud

Zeljka

Kako je Federer uživao u Hrvatskoj

Zeljka

Bež je nova žuta: Viktorija Bekam u ljetnoj haljini najmodernijeg kroja sezone

Zeljka

Ostavite komentar