Canon potvrdio da je bio žrtva hakerskog napada - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Canon potvrdio da je bio žrtva hakerskog napada

Canon je (konačno) zvanično potvrdio da je tokom avgusta pretrpio ransomware napad, ali i krađu podataka sa kompanijskih servera. Prva vijest o tome izašla je u javnost 5. avgusta, kada je izdato kratko saopštenje da se kroz njihov IT sistem pojavljuju problemi koji se tiču rada različitih aplikacija, email-ova i drugih sistema, ali tada (pa sve do sada) nije dato nikakvo opširnije objašnjenje.

Nakon što je završena istraga o ovom događaju, Canon je odlučio da se oglasi po tom pitanju. Istraga je utvrdila da je kompanijska mreža bila napadnuta u periodu od 20. jula do 6. avgusta. Napadači su u tom vremenskom intervalu uspeli da pristupe fajl serverima kompanije na kojima su, između ostalog, bile hostovane informacije o bivšim zaposlenima od 2005. do 2020. godine, sa svim podacima o njima (platama, radnim mestima, zaduženjima, ali i bankovnim računima, identifikacionim brojevima i drugim ličnim podacima tih ljudi). Kako je navedeno u saopštenju, ukradeno je ukupno 10 TB podataka.

Svi bivši zaposleni, čiji podaci su ukradeni odmah su obavešteni kako bi preduzeli mere da zaštite svoje bankovne račune.

Otkriveno je da je za napad odgovorna Maze ransomware grupa, koja je poznata po napadima na velike organizacije. Njihove žrtve su do sada bile LG, Xerox, Allied Universal, Soutwire…, a sada se toj listi pridružio i Canon.

Izvor: TechRadar/PCPress

Danas objavljeno

Disney+ ubacuje reklame i podiže cijenu osnovnog paketa

Vanja A

Predstavljen iQOO 11 – gejmerska zvijer sa Snapdragon 8 Gen 2 platformom

Vanja A

Nvidia uveliko priprema RTX 50 grafičke karte, nova 3nm arhitektura stiže 2024. godine

Vanja A

Ostavite komentar