Čak 21% građana opravdava nasilje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Čak 21% građana opravdava nasilje

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, a rezultati posljednjeg istraživanja pokazuju da čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima.

Najveći dio građana BiH – 79 % sudionika istraživanja, smatraju “neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije“, dok istovremeno čak 27 % ispitanika u Republici Srpskoj i 17 % u Federaciji BiH opravdavaju nasilje.

U poređenju sa 2018. godinom, rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana ( za cijelih 14%) koji opravdavaju nasilje nad novinarima u Bosni i Hercegovini.

Ovo je samo dio rezultata istraživanju koje su proveli Udruženje BH novinari i Fonadacija Friedrih Ebert u povodu 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Istraživanje je takođe pokazalo kako građani BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama (74%), a zatim medijima (66%), te potom institucijama vlasti i međunarodnoj zajednici, dok političke stranke i političari uživaju najmanje povjerenja.

U poređenju sa prethodinim godinama, rezultati pokazuju kako je u BiH opalo povjerenje građana u medije za više od 10 procenata, uključujući i značajan pad povjerenja građana u nevadine organizacije i međunarodnu zajednicu, dok je povjerenje prema vjerskim zajednicama i institucijama vlasti u blagom porastu.

Građani BiH su “značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u FBiH i RS u odnosu na prethodne godine”. Najveći dio ispitanika smatra da sloboda medija u FBiH “uopće nije ili je djelomično prisutna”, dok u RS gotovo 90% ispitnika smatra da “sloboda medija uopšte nije ili je djelomično prisutna” u Srpskoj.

I dalje političare i političke stranke građani prepoznaju kao glavne kršitelje novinarskih prava i medijskih sloboda – 55 % ispitanika dijeli ovo mišljenje.

(Klix)

Danas objavljeno

U Institutu za javno zdravstvo vakcinacija trećom dozom

M.

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Ostavite komentar