6. Februara 2022.

Čaj od lavande opušta, ali ima i nuspojave

Big Portal

Lavanda je jedna od najkorišćenijih biljaka u aromaterapiji zbog svojih opuštajućih svojstava. Ima smirujući efekat na um, posebno kada se koristi kao pomoć pri spavanju, a u narodnoj medicini koristi se veoma dugo.

Poreklom je iz severne Afrike i s planinskih područja Mediterana, a u današnje vreme najčešće se koristi za proizvodnju eteričnih ulja koje se dobija destilacijom cvetnih klasova određenih vrsta lavande.

Ulje se koristi u kozmetici, a veruje se da ima i jak zdravstveni efekat, ali s njim bi trebalo biti oprezan jer je toksično ako se proguta.

Lekovitost lavande

Osim eteričnih ulja i kao začin, lavanda se koristi i u obliku čaja koji ima mnoga lekovita svojstva.

Pomaže kod anksioznosti

Pojedina istraživanja tvrde da neka jedinjenja u lavandi mogu da stimulišu aktivnost u određenim područjima mozga i utiču na prenos impulsa između moždanih ćelija na načine koji podižu raspoloženje i proizvode umirujući efekat.

Ta jedinjenja su, na primer, cineol, linalol, ocimen, linalil acetat, lavandulol acetat i kariofilen.

Dok se pokazalo da i miris ekstrakta lavande i oralni preparati ulja lavande poboljšavaju raspoloženje i smiruju um, isto se ne može sa sigurnošću tvrditi za čaj od lavande već je potrebno više istraživanja.

Ipak, dosadašnja istraživanja pokazuju pozitivne promene kod osoba koje boluju od depresije i anksioznosti.

Poboljšava san

Iako ne postoje posebna istraživanja o efektu čaja od lavande na kvalitet sna, studije o drugim vrstama lavande pokazuju obećavajuće rezultate.

Jedna od njih sprovedena na 158 novopečenih majki u postporođajnom periodu pokazala je da su žene koje su 10 puta duboko udisale miris lavande četiri puta nedeljno za osam nedelja imale značajno bolji kvalitet sna od onih u placebo grupi.

Ublažava menstrualne grčeve

Menstrualni grčevi mogu uveliko da utiču na kvalitet života žene jer bol ne dopušta nikakve druge aktivnosti, što zna da bude iscrpljujuće.

Ali, udisanje eteričnog ulja lavande i/ili konzumiranje čaja od lavande tokom menstruacije može da umiri područje materice i smanji grčeve, što je potvrdilo i jedno istraživanje.

Olakšava probavu

Kao što pomaže kod menstrualnih grčeva, čaj od lavande ublažava i grčeve u crevima i želucu. Osim toga, dobro deluje i protiv nadutosti, poboljšava funkciju jetre i pomaže kod oslabljene funkcije žuči.

Pomaže pri lakšem disanju

Čaj od lavande može da pomogne onima koji imaju problema sa disanjem otvaranjem disajnih putova.

Protuupalna svojstva lavande smiruju upaljene mišiće u grlu i gruda, tako olakšavajući disanje. Antibakterijska svojstva čaja od lavande takođe pomažu u eliminaciji bakterije koje mogu da prouzrokuju prehladu i začepljenost disajnih puteva.

Čaj od lavande dobro je konzumirati uveče nakon napornog radnog dana kako biste se smirili i pripremili za san. Ako vas boli glava, čaj od ove lekovite biljke pomoći će u rešavanju i tog problema.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare