Ova biljka najpoznatija je kao začin za mnoga jela, ali je ona mnogo više od toga. Ne samo da dodaje zanimljivu aromu svuda gdje se nađe, veće ima i velike koristi za zdravlje i još uvijek se otkrivaju nove.
Kurkuma je inače biljka od čijeg se korjena pravi prepoznatljivi narandžasti prah, a sastojak koji je čini tako zdravom je kurkumin. Ona je srodna biljka đumbiru, zbog čega su i vizuelno njihovi koreni nalik jedan drugom. Osim što se može koristiti kao začin u prahu, može se konzumirati i u vidu čaja, i to na dva načina. Jedan je da nasjeckate dio korjena i stavite ga u ključalu vodu, a drugi je da u istu tu vodu sipate prah koji biste inače koristili kao začin u jelima, uz dodatak đumbira i meda po želji.
Koji su sve to zdravi efekti ovog čaj?
Jača imuni sistem i sprečava upale
Kurkumin djeluje kao moćan antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i tako doprinosi balansu u organizmu. To u praksi pomaže ćelijama imunog sistema da ostanu zdrave i obavljaju svoj posao, odnosno bore se protiv prehlade i drugih bolesti. Kurkumin ujedno pomaže u sprečavanju upala i olakšava simptome povezane sa alergijama, psorijazom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, depresijom, artritisom i čak Alchajmerovom bolešću.
Poboljšava raspoloženje
Ne samo da je kurkuma korisna za ljude koji već imaju zdravstvene probleme, već i za one potpuno zdrave. Kurkumin ublažava napetost u mišićima i neka istraživanja pokazala su da pozitivno utiče na naše raspoloženje, a ujedno dobro utiče na koncentraciju i pamćenje.
Dobar za kožu
Nedavno su se pojavili podaci da kurkumin utiče i na kožu i pomaže u olakšavanju mnogih dermatoloških problema. Od kurkume se može napraviti i maska za lice kako bi se ti efekti pojačali, ali za sada se čini da bilo kakav unos ovog sastojka u organizam ima korisne posledice po kožu, što je uvijek dobra vijest.
Štiti jetru i poboljšava metaboličko zdravlje
Jetra je veoma važan organ i treba je štititi što više možemo, a čini se da unošenje kurkume definitivno pomaže u tome. Osim toga, kurkumin snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak i posredno utiče na sprečavanje gojaznosti. Svakako je potrebno više istraživanja sa konkretnijim detaljima, ali šolja ovog toplog napitka makar s vremena na vreme i te kako je dobra za naše tijelo.