14. Marta 2019.

Burno na Univerzitetu: ”Rektor plagira radove i odbija da napusti funkciju”

Big Portal

Novi rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Branko Krsmanović izabran je u decembru prošle godine, ali Stevo Pašalić, koji je još prije dvije godine ispunio uslove za penziju, ne želi da preda dužnost, tvrde studenti.

Oni smatraju i da je Pašalić odgovoran što se broj studenata u njegovom mandatu prepolovio i što na Univerzitetu, kako kažu, vlada javašluk zbog kojeg ispaštaju studenti.

,,Na Muzičkoj akademiji prije nekoliko dana nastava je otkazana navodno zbog lošeg vremena, a studenti su o tome obaviješteni putem fejsbuka”,tvrdi predsjednik Parlamenta studenata Univerziteta Istočno Sarajevo Dušan Simanić i dodaje:

,,Profesori koji pišu naučne radove oslobođeni su obaveze da drže predavanja dok ne završe taj posao. Ne zna se ni koliko profesora radi na fakultetima. Mnogo manje nego što ih prima platu. Ne zna se ni kad pojedini profesori dolaze, koliko upošte borave na fakultetima. Prošle godine u pitanju je bila cijela godina studentima likovne akademije, jer rektor Pašalić nije dozvolio prijem novog profesora umjesto profesora koji je otišao u penziju”.

Studenti optužuju rektora i da isplaćuje novčane naknade, za navodno izvšene poslove, osobama koje uopšte ne žive na teritoriji Republike Srpske, ali su u bliskim vezama sa njim.

Neke od optužbi su monstruozne i signal da se u sve pod hitno uključe istražni organi.

,,Djevojke koje studiraju na fakultetima izložene su ogromnim pritiscima da ispunjavaju neke nemoralne zahtjeve ako žele da postanu ili ostanu na mjestu asistenta”, tvrdi predsjednik sudenata Elektrotehničkog fakulteta Željana Nešković i pita se šta sada one da rade i kako da nastave sa školovanjem.

Za predsjednika studenata Ekonomskog fakulteta Milana Lučića to je nedopustivo.

,,Vidite čime se ti ljudi bave dok Univerzitet propada i dok naša omladina odlazi van Republike Srpske da studira”, poručuje Lučić.

Sa druge strane, rektor Stevo Pašalić negira sve optužbe i tvrdi da je studentski Parlament nelegalan, zbog čega je on lično raspisao izbore za novo studentsko rukovodstvo.

,,Ja njima ostavku neću dati. Izabran sam na mandat od četiri godine i on mi ističe tek 30. septembra. Novi rektor, bez obzira da li će to biti ovaj izabrani ili možda neko drugi, može stupiti na dužnost tek kad meni istekne mandat. Tako kaže zakon”, kategoričan je Pašalić.

I dok Pašalić tvrdi da ga štiti zakon, studenti pitaju da li je plagiranje tuđih radova po zakonu.

Pozivaju se na dopis Beogradskog univerziteta koji je utvrdio da je Pašalić sa sajta njihovog Ekonomskog fakulteta skinuo kompletan rad profesora Mirka Grčića i objavio ga pod svojim imenom, dok su naučni rad profesorice Mirjane Devedžić prepisali i kao svoj rad objavili Darko i Stevo Pašalić.

U dopisu Beogradskog univerziteta, i oštećenih profesora, traži se hitna reakcija i povlačenje iz upotrebe plagijata Steve Pašalića, uz konstataciju da su zapanjeni, kako kažu, sramnim potezima rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na kraju se postavja pitanje šta rade Vlada Republike Srpske i resorni ministar. Zašto dozvoljavaju da neko, pa bio to i uvaženi profesor Pašalić, bruka Univerzitet Istočno Sarajevo?

Zašto ne dozvoljavaju da funkciju rektora pruzme profesor Branko Krsmanović kojeg je Senat univerziteta izabrao još u decembru prošle godine?!

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare