Bura oko "apela hrvatskoj javnosti": Smijenjeni, nisu smijenjeni - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bura oko “apela hrvatskoj javnosti”: Smijenjeni, nisu smijenjeni

Iz hrvatske vlade sinoć su reagovali na vest u medijima o izbacivanju stručnjaka iz Naučnog saveta, tvrdeći da je informacija netačna.

Međutim, iz njihovog saopštenja jasno je da su spomenutim naučnicima kazali da saradnja više nema smisla, prenosi Indeks.

“Povodom pojave netačne informacije da je predsednik vlade doneo odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Naučnog saveta, smatramo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provere njihove tačnosti. Predsednik Vlade nije doneo takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Naučnog saveta koji su ovu netačnu informaciju preneli medijima. To je sigurno bio ‘epidemiološki’, a ne politički potez”, naveli su iz vlade.

“Šef ureda predsednika vlade Zvonimir Frka-Petešic kontaktirao je danas Kolarića, Ambriovic-Ristov i Bana, dok Rudan i Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno poverenje narušeno i da saradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članovi Naučnog saveta u subotu poslepodne obave višesatne razgovore s njim o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim merama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedelju pre podne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno prozivaju Vladu i Štab civilne zaštite, i to bez navodenja ikakvih konkretnih predloga o merama koje treba preduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe”, naveli su u Banskim dvorima za Jutarnji list.

Grupa od 26 lekara i naučnika, iz zemlje i inostranstva, predvođenih naučnikom Ivanom Đikićem, napisala je u nedelju otvoreno pismo u kojem ističu kako su duboko zabrinuti širenjem korona virusa u Hrvatskoj, a u apelu su pobrojali svoje preporuke za suzbijanje epidemije u toj zemlji.

B92

Danas objavljeno

Stoltenberg: Odnosi s Rusijom najgori od Hladnog rata

M.

Putin: Ukidanje prava veta uništilo bi Ujedinjene nacije

M.

Tiodorović: Kovid propusnice važiće deset dana, potom slijede oštrije mjere

M.

Ostavite komentar