Bugatti proslavlja 100 godina od velike pobjede - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Bugatti proslavlja 100 godina od velike pobjede

Bugatti je proslavio 100. godišnjicu jedne od svojih najvećih pobeda ove sedmice posebnim dvodnevnim događajem u Italiji na kojem je učestvovao “Type 13” iz celog sveta.

Događaj koji se održavao na obali jezera Garda počeo je i završavao se svakog dana u Breši uz pomoć Bugatti Club Italia. Automobili su zajedno posetili neka od mesta istorijske trke koja je inspirisala događaj.

Trka, 1921. Gran Premio delle Vetturette, poslala je male, lake trkačke automobile oko 60 krugova dužine 17,3 km (10,7 milja) između gradova Montichiari i Brescia.

Nakon više od 1.000 km (642 milje), Type 13 je završio na prvom, drugom, trećem i četvrtom mestu i pomogao da se doprinese legendi o Bugattiju kao predratnom pogonu.

Za 1921. Bugatti Type 13 četvorocilindrični motor sa četiri ventila povećao je zapreminu na 1,45 litara i iskoristio je kuglične ležajeve u radilici kako bi mu omogućio lakši rad. Takođe su povećali stepen kompresije i protok karburatora.

Mogao je da ide do 4.500 o/min, a motor je razvijao 39 KS (40 PS/29 kV), ali bi na kraju mogao da poveća i do 49 KS (50 PS/36 kV). Zahvaljujući laganim žičanim točkovima, za razliku od teških drvenih koji su mu prethodili, “Type 13” je težio samo 490 kg.

To je značilo da je „voiturette“ mogao postići maksimalnu brzinu od 150 km/h (93 mph). Vozači su izvestili da je automobil bio moćan, brz i što je najvažnije agilni. Bilo je žilavo, kao čistokrvno, što je dovelo do nadimka „pur sang“ koji brend drži do danas.

Trka je bila toliko uspešna za marku da je svako sledeće vozilo sa četiri ventila nosilo ime „Brescia“ u čast dominantnog uspeha Type 13. Trka je takođe prethodila periodu velikog uspeha za Bugatti, čiji su nastavak, Type 15, Type 17 i Type 23 koristili četiri ventila.

Takođe je prethodio Type 35, koji se po mnogima smatra najuspešnijim trkačkim automobilom svih vremena. Kao prvi mali sportski automobil sa otvorenim krovom za marku, Type 13 „Brescia“ označio je prekretnicu za Bugatti, najavljujući kraj velikih, teških trkačkih automobila, u korist lakih i okretnih trkača.

Danas objavljeno

Ekskluzivno: Lancia Delta Martini Evo u starom/novom izdanju (GALERIJA)

Vanja A

BMW M5 s 1000 ks u poteri za maksimalnom brzinom na autobanu (VIDEO)

Vanja A

Pad prodaje u septembru za 25%

V.R.

Ostavite komentar