Gdje je kraj: Bugatti otkrio da Chiron može i preko 500 km/h - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Gdje je kraj: Bugatti otkrio da Chiron može i preko 500 km/h

Nekoliko dana nakon što je probio granicu od 300 milja na sat u Bugattiju su izašli u javnost s novom bombom: Chiron može i preko 500 km/h.

Bugatti je još jednim rekordom ušao u istoriju. Njegov modifikovani Chiron je vozio brzinom od 304,77 mph ili 490,48 km/h, a tu brzinu je ostvario na testn stazi Ehra-Lessien. I, pogađate, uprkos obećanju da se povlači iz trke za titulu najbržeg na svetu, tu nije kraj za Bugatti. Naprotiv, kompanija je u zvaničnom saopštenju objasnila da bi ovaj za četvrt metra produženi bolid mogao da bude i brži. Tačnije, mogao bi da vozi i preko 500 km/h.

A objašnjenje zašto se nije išlo na probijanje granice od 500 km/h je isključivo bezbednost. Bugatti je izabrao stazu dužine 21 km, s tri trake i sigurnosnom ogradom, kao i brzo dostupnim spasilačkim službama. Takođe, asfaltna podloga je očišćena pre starta vožnje. A za vožnju bržu od 500 km/h bi morali da “skoče” do Nevade i zatvore regularni put, koja je, usput rečeno, na osetno višoj nadmorskoj visini. A tamo je vazduh ređi pa je otpor manji i Chiron bi tada vozio brzinom od 515 km/h, izjavio je šef razvoja Stefan Ellrott.

“Ali bezbednost je na prvom mestu. Put u Nevadi je veoma dug i ide u jednom smeru pa bi spasilačkim službama u slučaju nesreće bilo potrebno puno vremena da dođu do mesta nesreće. Dodatno, staza je pod uglom od 3 stepena. Ne bi bilo fer da tu rušimo rekord”, pojasnio je Ellrott i time dodatno umanjio Koenigseggov rekord od pre dve godine.

Izvor: Index

Danas objavljeno

Aldekas pravi karting od krila VW Bube

Vanja A

Putinov “Aurus” i Bajdenov “Cadillac”

V.R.

Volkswagen Polo u Singapuru košta 73.600 dolara – zašto?

V.R.

Ostavite komentar