"Bugarska možda promijeni odluku, konačna na EU" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Bugarska možda promijeni odluku, konačna na EU”

Neuspeh u postizanju sporazuma i odluka Bugarske da ne podrži pregovarački okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU nije dobra vest, kaže Bujar Osmani.

Osmani, makedonski ministar spoljnih poslova, navodi da ne znači da se to neće promeniti na narednim sastancima

Kako prenosi MIA, on je ukazao da konačni odluku daje Evropski savet i da Severna Makedonija ima još nekoliko dana koje mora da iskoristi.

Ocenio je da će odluka Bugarske da ne podrži evropske integracije Severne Makedonije imati ozbiljne posledice na unutrašnju dinamiku i odnose, ali i na regionalna pitanja.

Objasnio je da se zamerke Bugarske odnose na skraćeno ima Makedonije i da Sofija traži dodatno preciziranje da li se ime odnosi na zemlji ili istorijski region.

“Verujem da ima prostora da se objasni da Severna Makedonija nema teritorijalne pretenzije i da se prema Prespanskom sporazumu i dugo i kratko ime odnose na politički entitet države”, naveo je Osmani.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je Sofija obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovaracki okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja.

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar