Bugarska ima najniži postotak vakcinisanih, a rekordan broj zaraženih i umrlih - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bugarska ima najniži postotak vakcinisanih, a rekordan broj zaraženih i umrlih

Bugarska, koja ima najniži postotak vakcinisanog stanovništva u EU, saopštila je da ima rekordan dnevni broj zaraženih i umrlih od korona virusa.

U posljednja 24 sata u Bugarskoj su korona virusom zaražene 5.863 osobe, a 243 su umrle, pokazuju tamošnji službeni podaci. Do sada je u toj zemlji, koja broji oko sedam miliona stanovnika, od kovida-19 umrlo 23.316 ljudi.

Bugarska je zbog širenja zaraze i slabe vakcinacije uvela obavezne zdravstvene propusnice za većinu javnih mjesta u zatvorenom, prenosi Jutarnji list.

Ograničenja su izazvala proteste, a privremenu vladu neke su političke stranke, uoči izbora 14. novembra, optužile za loše upravljanje pandemijom.

Zdravstvene službe upozorile su da bi, ako se ne uspori novi talas zaraze, ograničenja mogla biti još veća jer se bolnički sistem sve teže nosi s tolikim brojem oboljelih.

Trenutno je na bolničkim kovid-odjelima više od 7.100 osoba, od čega je njih 608 u jedinicama za intenzivno liječenje.

Prema podacima, više od 90 odsto oboljelih nije vakcinisano.

Broj cvakcinisanih počeo se povećavati od prošlog četvrtka kada su vlasti ograničile ulaz u mnoga javna mjesta. U restorane, kina, teretane i sl. mogli su tako ući samo oni koji su vakcinisani, negativni na kovid-test ili su preboljeli zarazu.

Uprkos tome, broj vakcinisanih je još uvijek nizak. Smatra se da su glavni razlozi skepticizma prema vakcinama nepovjerenje građana u državu i kontradiktorne poruke političara i stručnjaka.

U Bugarskoj je tako do sada u potpunosti vakciniasno samo 24 odsto populacije, dok je prosjek u EU-u 74 odsto.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar