Buenos Ajres - grad koji živi za tango i Dijega Maradonu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Buenos Ajres – grad koji živi za tango i Dijega Maradonu

Prestonica Argentine je jedan od retkih megapolisa koji ima moć da šarmira došljake i prvi susret sa njom predstavlja pravi kulturološki šok

Najevropskiji od svih gradova južnoameričkog kontinenta, sa svojim širokim bulevarima, velelepnim parkovima, divnim građevinama i raznovrsnim kulturnim i noćnim životom, s pravom je nazvan Parizom Južne Amerike

Malo istorije:

Tokom svoje istorije, teritoriju Buenos Ajresa opsedali su Evropljani, posebno Španci. Pedro de Mendosa je davne 1536. godine osnovao grad pod nazivom “Puerto de nuestra senjora Santa Marija del Buen Ajre”, ali je u svojim prvim koracima zavisio od Španije.

Tokom 18. i 19. veka ove predele naseljavaju afrički crnci, pa su oni početkom 19. veka činili trećinu stanovništva.

1806. godine Britanci zauzimaju grad, međutim, to nije dugo trajalo, jer je lokalno stanovništvo uspelo da raznim pobunama vrate grad i proglase nezabisnost 1816. godine.

Međutim, to ipak nije bio kraj dolaska Evropljana na ova područja. U drugoj polovini 19. veka Buenos Ajres masovno naseljavaju emigranti, naročito Italijani.

Šta videti?

Trg Maja

Ovo je centralni gradski trg, nekadašnji centar političkih zbivanja i političkih previranja.

Ime je dobio po Majskoj revoluciji iz 1810. godine koja se završila 1816. godine oslobađenjem zemlje od Španije. Trg se pamti po velikom okupljanju ljudi, pristalica Perona i njegovog režima, ali i po jednoj ženi, velikoj govornici – Eviti Peroni.

Foto: Shutterstock/saiko3p

Kasa Rosada

Oko centralnog gradskog trga Plasa de Majo smeštene su najvažnije političke insititucije Buenos Ajresa i Argentine. Među njima je čuvena Kasa Rosada, sedište izvršne vlasti i nekadašnja predsednička palata.

Ova građevina smatra se jednom od najlepših u Buenos Ajresu, a sama fasada Kase Rosade je ružičaste boje zbog čega je veoma interesantna turistima. Raskošni saloni i dekorisane hale doprinose njenoj velikoj posećenosti.

Sa balkona ove zgrade okupljenim ljudima obraćala se Evita Peron, žena neverovatne harizme i energije, prva dama Argentine i druga žena predsednika Huana Perona. Obožavana od Argentinaca, postala je ikona još za života, a lik i delo ove voljene prve dame u rangu je sa likom i delom princeze Dajane.

Foto:Shutterstock/guillermo_celano

Katedrala Metropoliten

Katedrala Metropoliten je glavna katolička crkva u Buenos Ajresu. Često je obnavljana, a sadašnja zgrada predstavlja mešavinu nekoliko arhitektonskih stilova. Enterijer je naročito zanimljiv za posetioce, a pleni prelepim dekoracijama, tavanicom sa venecijanskim mozaicima, pozlaćenim stubovima i srebrnim oltarom.

Katedrala je matična crkva arhiepiskopije Buenos Ajresa i primarna crkva Argentine. Nalazi se u samom centru grada, te je nezaobilazna za posetu, a ima posebno lep pogled na Plasa de Majo.

La Boka

Najatraktivnije i najživopisnije naselje u Buenos Ajresu je stara i siromašna lučka četvrt La Boka. To je dom fudbalske legende Dijega Maradone, dom najzavodljivijeg plesa na svetu – tanga i utočište umetničkih duša, slikara, pesnika i plesača.

Lepe šarenolike i živopisne niske kućice okrečene u žutu,crvenu ili zelenu boju dominiraju pešačkom i poznatom ulicom Kaminito.

To je siromašna četvrt prepuna umetnika, ali četvrt koja ima dušu. Turisti hrle ka La Boki, jer će upravo ovde osetiti magičnu atmosferu koju proizvode igrači tanga na otvorenom.

Tango klubovi i zavodljivi ritam argentinskog plesa sinonim su za Buenos Ajres, a La Boka je njihov dom. Tango je duša Argentine i bit argentinskog postojanja. Zato se nemojte čuditi ako vas pozovu da igrate ili makar da se slikate u tango pozi.

Foto:Shutterstock/T photography

Teatar Kolon

Operom Aida, davne 1908. godine, otvorena je jedna od najvećih i najznačajnijih operskih kuća na svetu.

Ova opera je druga po veličini, odmah posle opere u Sidneju. Velelepni italijanski renesansni stil, 2500 sedećih mesta i akustika koja se smatra jednom od najboljih u svetu, čini Teatar Kolon impozantnom građevinom na tlu cele Južne Amerike.

Zbog proslave stogodišnjice postojanja izvršena je opsežna rekonstrukcija opere, a radovi su trajali od 2001. do 2008. godine.

Danas objavljeno

Poznata glumica proslavila 50. rođendan

Vanja A

Feng Shui biljke za dobru energiju

Vanja A

Kim Kardašijan snimila uputstvo kako staviti maramice u kutiju pa postala meta ismijavanja

Vanja A

Ostavite komentar