Budžet RS u opasnosti: Arbitražni sporovi teški milijardu i po KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Budžet RS u opasnosti: Arbitražni sporovi teški milijardu i po KM

Ukoliko BiH izgubi arbitražne sporove teške milijardu i po maraka, koji se trenutno vode pred međunarodnim sudovima, budžet Republike Srpske će biti potpuno uništen, s obzirom na to da bi ona morala da isplati sav novac. Kazali su ovo za Srpskainfo ekonomski analitičari, komentarišući nedavnu izjavu Mlađena Mandića, pravobranioca BiH,…

Ukoliko BiH izgubi arbitražne sporove teške milijardu i po maraka, koji se trenutno vode pred međunarodnim sudovima, budžet Republike Srpske će biti potpuno uništen, s obzirom na to da bi ona morala da isplati sav novac.

Kazali su ovo za Srpskainfo ekonomski analitičari, komentarišući nedavnu izjavu Mlađena Mandića, pravobranioca BiH, koji je upozorio da, pored ova tri spora, Republici Srpskoj prijeti još jedan spor od 200 miliona KM.

On je pojasnio da se prvi spor, težak čak 1,4 milijarde maraka, vodi po tužbi “Elektrogospodarstva Slovenije”, zbog navodne povrede slovenačke investicije u RiTE Ugljevik. Presuda je trebala biti donesena u martu, ali Mandić ističe da je još nema i da ne zna kakav će biti ishod. On je naveo da, bez obzira na presudu, sudske troškove moraju platiti obje strane i oni za početak iznose oko 300.000 dolara.

Mandić je podsjetio da 1. jula u Parizu počinje prvo ročište u slučaju koji su pokrenuli Indijci, sestra i brat Nite Gupta i Navin Agarval, vlasnici kompanije “Usha Industries”. Oni traže 40 miliona dolara odštete zbog ulaganja u “Krajina osiguranje”.

Treći arbitražni postupak pokrenuo je “Vijadukt Portorož”, koji traži 100 miliona maraka zbog povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas. Mandić ističe da su sva tužena preduzeća iz ovih sporova u Srpskoj zbog čega Vlada RS snosi sve troškove.

– Ako ovi sporovi budu izgubljeni, Republika Srpska će biti u teškom problemu, jer će to potpuno uništiti budžet – smatra ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Ona ističe da ne vjeruje da će budžet Srpske moći podnijeti toliko opterećenje ako se uzme u obzir da godišnji budžet RS iznosi 3,26 milijardi KM, te da njen ukupan javni dug već sada iznosi mnogo više nego što se to u javnosti predstavlja (5,1 milijarda KM prema posljednjem izvještaju Vlade RS, op.a).

– Kada izračunamo trenutni javni dug, pa na to dodamo navedene arbitraže, to znači da će svaki stanovnik u Srpskoj da se udavi u dugovima. Sve nam to visi kao mač nad glavom i postavlja se pitanje ko će riješiti taj problem u ovom momentu kada nam stanovništvo bježi iz zemlje – ističe Cenićeva.

Dodaje da u slučaju ako Republika Srpska bude morala da plati navedeni iznos neće to moći da učini odjednom jer prosto nema sredstva za tako nešto, već će morati da traži način kako riješiti taj problem. Jedan od načina je otplata na rate, a drugi novo kreditno zaduženje. S druge strane, kako ističe Cenićeva, pitanje je da li će druga strana pristati na neku dugogodišnju otplatu tog duga.

Navodi da svaki novi kredit ili dug predstavljaju uzimanje iz budućnosti, odnosno smanjuje razvoj, rast standarda, ulaganja u nauku, istraživanja i slično.

Ukoliko se ostvari najcrnji scenario i Srpska izgubi navedene sporove, to bi, po mišljenju ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića, bila katastrofa za kompletnu ekonomiju u RS. On ističe da bi to značilo preveliko opterećenje za budžet Srpske, pa se samim tim isključuje bilo kakva mogućnost isplate tog duga u kratkom roku.

– Milijardu i po KM za Republiku Srpsku je 50 odsto godišnjeg budžeta, a rekao bih i 90 odsto inicijalnih prihoda koje ostvarujemo u Srpskoj. Samim tim, to bi bila katastrofa po kompletnu ekonomiju, socijalnu sliku i uopšte društvenu situaciju u Srpskoj – ističe Pavlović.

Dodaje da je nije siguran da li su vlasti u Republici Srpskoj uopšte svjesne kakvu opasnost bi predstavljao gubitak tih sporova.

– Tužno je da je do tih sporova uopšte došlo, ali to je sad već neka druga tema – zaključuje Pavlović.

Ekonomski analitičar Slaviša Raković je, ipak, malo više optimističan, te vjeruje da ne bi trebalo doći do gubitka navedenih sporova. Međutim, ako do toga dođe, saglasan je da bi taj teret bilo teško podnijeti.

– To bi bio udar na budžet javnih preduzeća koja su predmet spora. Naravno da bi se sa zainteresovanim stranama u pomenutim sporovima morali napraviti sporazumi o načinu izmirenja obaveza, jer ih je nemoguće izmiriti odjednom. Bankrota budžeta ne bi bilo, ali bi se taj teret teško podnio – poručuje Raković.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar