Budžet BiH se ipak neće usvajati po hitnom postupku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Budžet BiH se ipak neće usvajati po hitnom postupku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučili su, nakon što je završen sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, da se budžet institucija Bosne i Hercegovine od 996 miliona konvertibilnih maraka neće usvajati po hitnom postupku.

Indikativno je da se budžet neće usvajati po hitnom postupku kako je to prvobitno predložilo Predsjedništvo BiH nakon što su to dogovorili Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu, zbog čega su negodovali pojedini opozicioni poslanici na sjednici Predstavničkog doma poručivši da se budžet ne može dogovarati van instucija Bosne i Herceovine.

Nakon što je zaključena rasprava većina zposlanika izjasnila se da se budžet neće razmatrati po hitnoj proceduri, odnosno da će se razmatrati po skraćenom postupku na način da do kraja sedmice bude usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na taj način bi se ostvarili planovi Izetbegovića, Čovića i Dodika sa današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu da budžet do 27. jula usvoji i Dom naroda.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je pauza današnje sjednice Predstavničkog doma trajala duže nego što je planirano.

“Vodeći računa o potrebi usvajanja budžeta i primjedbama na budžet, Kolegij Predstavničkog doma predlaže provođenje skraćene procedure. Nadležne komisije odmah treba sazvati sjednicu i mišljenje dostaviti Predstavničkom domu. U četvrtak bi se razmatralo prvo čitanje, zatim amandmanska faza, pa drugo čitanje”, rekao je Radmanović.

Pojedini opozicioni poslanici, poput Predraga Kojovića i Saše Magazinovića, negodovali su poručivši da je povrijeđen poslovnik.

Nakon što je završeno glasanje o tome da li će se budžet institucija BiH usvajati po hitnom, odnosno po skraćenom postupku, Klub HDZ-a je zatražio pauzu od pola sata.

(Klix)

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar