5. Jula 2022.

Budućnost bez duvanskog dima nije san već realnost

Big Portal

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije danas oko 1,1 milijarda ljudi širom planete konzumira cigarete.

Brojni eksperti iz oblasti zdravlja smatraju da oni svakako zaslužuju bolju alternativu i da zaslužuju da znaju da je smanjenje štete od pušenja zahvaljujući sprezi nauke i tehnologije danas moguće.

Naravno, da bi odrasli pušači koji ne žele u potpunosti da se odreknu duvana i nikotina mogli prijeći na bolje alternative, prvo moraju imati pristup i tačne informacije o njima.

Stoga je ohrabrujuće vidjeti kako zemlje diljem svijeta ažuriraju svoje propise kako bi prihvatile mogućnosti koje nude alternative bez duvanskog dima.

Primjeri dobre informiranosti i dostupnosti alternativa su svakako Sjedinjene Američke Države i Japan.

U Japanu, uvođenjem ovih alternativa, prodaja cigareta je opala pet puta, a druga studija potvrđuje da se ubrzani pad prodaje samo cigareta poklopio s uvođenjem i rastom prodaje uređaja koji zagrijavaju duhan.

Ove dvije zemlje su samo dva primjera u kojima dostupnost informacija o boljim alternativama pušenju cigareta počinju činiti razliku.

Sve veći broj zemalja počinje prihvaćati regulaciju alternativa proporcionalnu njihovom relativnom riziku i prepoznaje njihovu ulogu u rješavanju pušenja kao velikog globalnog problema javnog zdravlja.

Ako druge zemlje krenu stopama ovih zemalja, upuste se u otvoren i informiran dijalog i dopuste nauci i dokazima da vode njihovo donošenje odluka, više nije teško zamisliti budućnost u kojoj su cigarete potpuno iskorijenjene.

Pored ovoga, tačno i pravovremeno informiranje pušača o zdravstvenim rizicima pušenja, učinkovita regulacija kojom se obeshrabruje konzumacija cigareta, te zaštita maloljetnika od konzumiranja nikotina i duvana u bilo kom obliku su imperativ.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare