Budući Muzej u Gizi predstaviće cijeli drevni Egipat na jednom mjestu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Budući Muzej u Gizi predstaviće cijeli drevni Egipat na jednom mjestu

U Egiptu se privodi kraju izgradnja Velikog nacionalnog muzeja, koji je trenutno jedan od najvećih muzejskih razvojnih projekata na svetu. U njemu će, na prostoru površine od 480.000 kvadratnih metara, biti oko 100.000 umjetničkih predmeta. Planirano je da Muzej bude otvoren do kraja godine.

Drevna istorija Egipta duga 7.000 godina kao hronološki zapis prošlosti na jednom mestu u novom, velikom egipatskom Muzeju, poznatom i kao Muzej u Gizi, predstavljaće počast drevnim egipatskim spomenicima i istorijskom blagu.

Veliki muzejski kompleks ima za cilj da posetiocima ponudi obrazovno, kulturno, zabavno, interaktivno iskustvo uz najnoviju tehnologiju – virtuelnu stvarnost – Muzej će biti most između prošlosti i sadašnjosti.

Muzej će biti i veliko globalno stecište ljubitelja istorije faraona, ali i egiptologa. Prikazaće raznolikost egipatskog blaga, spomenika i umetnosti kako bi se sagledalo veliko nasleđe.

Ispred Muzeja biće trg, a na prednjoj fasadi je kameni zid od alabastera, dok će u atrijumu biti raspoređene statue. Biće izložena cela zbirka iz Tutankamonove grobnice, a mnogi predmeti će biti prikazani prvi put. Reč je o 5.000 predmeta koji će biti preneti iz Egipatskog muzeja u Kairu i eksponatima iz Luksora, Aleksandrije i Delte Nila, ali i iz drugih arheoloških nalazišta.

Projekat Muzeja u obliku zarubljenog trougla bio je poznat 2002. godine posle međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je raspisalo Ministarstvo kulture Egipta. Predlozi najboljih arhitekata bili su pod patronatom Uneska, a pobedila je kompanija iz Dablina.

Kamen temeljac je položen u februaru 2009. godine. Cena projekta je 550 miliona dolara, od kojih je 300 miliona dobijen iz japanskih zajmova, a ostatak finansira egipatski Vrhovni savet za atikvitete i iz drugih fondacija i donacija.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Jeste li znali zašto lišće mijenja boju na jesen?

Vanja A

Lopovi klonirali glas direktora i odnijeli 35 miliona dolara

Vanja A

Zvijezda hit serije “Squid Game”: Teško je biti slavan, kćerka mi pomaže jer nemam menadžera

Vanja A

Ostavite komentar