Buđenje zmaja: Nova odluka vlasti naljutila Kineze - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Buđenje zmaja: Nova odluka vlasti naljutila Kineze

Lokalne kineske vlasti žele da prošire primenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, ali su te najave izazvale bojazan o ugrožavanju privatnosti i sigurnosti ličnih podataka.

Ovi kodovi koji su ugrađeni u popularne aplikacije “WeChat” i “Alipay” na pametnim telefonima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, žutu ili zelenu oznaku verovatnosti zaraze koronavirusom.

Kako bi mogli slobodno da se kreću, stanovnici u Kini treba da imaju zelenu oznaku. Od februara pri ulasku u restoran, park ili drugo mesto treba da pokažu svoj zdravstveni barkod. Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koji su viđeni kao nužan alat za ponovno pokretanje privrede.

Ali, to se promenilo kad su vlasti Hangzhoua u petak predložile dodeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Njime bi se stanovnik ocenjiao do maksimalnih 100 bodova korišćenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika. Stanovnicima bi se rezultat beležio prema tome koliko vežbaju, šta jedu i piju, da li su pušači i koliko su spavali proteklu noć.

Najava je pokrenula lavinu kritika korisnika društvene mreže “Weibo”, slične “Twitteru”, i pokrenula raspravu o privatnosti i sigurnosti podataka.

“Moje zdravlje je privatna stvar, zašto biste hteli da prikupljate te informacije i stvorite lestvicu s bodovima?”, napisao je jedan korisnik.

Advokat iz Hangzhoua Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo da zahtevaju da se prikupljeni lični podaci u borbi protiv širenja koronavirusa unište jednom kad prođe zdravstvena kriza.

I drugi kineski gradovi žele da prošire primenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangzhou. prenosi Jutarnji list.

U gradu Guangzhou na jugu zemlje stanovnici putem zdravstvenog koda mogu da dogovore online konsultacije s lokalnim bolnicama i kupe maske. U pokrajini Fuijan žele da se tim kodom obuhvate lečenje i kupovinu lekova.

Danas objavljeno

Zbog ovih stvari u nekim zemljama bi mogli biti kažnjeni!

Vanja A

Barselona nudi 3-godišnju kartu za javni prevoz, ako prodaš automobil na benzin

Vanja A

Veliko srce: Keanu Reeves iznenadio filmsku ekipu skupocjenim poklonom

Vanja A

Ostavite komentar