Budite spremni: U budućnosti može biti jačeg potresa - BIGportal.ba
Region Vijesti

Budite spremni: U budućnosti može biti jačeg potresa

Seizmolog Šemsi Mustafa smatra da Kosovo treba da bude spremno da ga u budućnosti pogodi zemljotres jačine do 6,5 stepeni.

Upravo zbog toga, smatra on, svi bi trebalo da budu dodatno oprezni prilikom izgradnje novih objekata, a posebno stambenih.

Prema rečima Mustafe, slab zemljotres koji je potresao Gnjilane u subotu bio je podatak za seizmologe, kako bi znali koje područje na KiM ima najveću seizmološku aktivnost, prenosi Gazeta ekspres.

“Iz prošlosti znamo da je ovo područje, kao i Uroševac, Vila 1921. godine potresao snažan zemljotres jačine 6,1 stepeni, a Gnjilane i zemljotres od 5,7 stepeni 2002. godine. Ovaj zemljotres nam pokazuje da je to seizmičko područje koje treba pratiti i važan parametar za graditelje na tom području”, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, Kosovo se nalazi na području sa relativno visokom aktivnošću, što znači da bi u budućnosti mogli da ga pogode zemljotresi velike snage koji mogu da unište ili oštete zgrade i da ostave žrtve.

“Na osnovu ranijih studija, u narednih 100 godina mogli bi da se ponove zemljotresi do 6,5 stepeni. Oblasti koje imaju sličnosti sa ovim su Uroševac, Vitina, Gnjilane, Prizren-Đakovica, Peć, Istok”, rekao je Mustafa.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Bajden i Merkel pozvali Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice

M.

Amerika odustala od slanja dva ratna broda u Crno more

M.

Banjaluka: Usvojen budžet grada u iznosu od 149,7 miliona KM

M.

Ostavite komentar