Budistički monah spasio 8000 pasa i mačaka u Kini i pronašao im novi dom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Budistički monah spasio 8000 pasa i mačaka u Kini i pronašao im novi dom

Na kineskim ulicama žive milioni pasa i mačaka.

Mnogi kućni ljubimci su napušteni i prepušteni sami sebi, a nekontrolisano uzgajanje i nesterilisanje pasa i mačaka, znači da populacija lutalica iz dana u dan samo raste. Međutim, jedan budistički monah u Šangaju, čini sve što može da pomogne. 51-godišnji Zhi Xiang spašava životinje od 1994. godine, a do sada je brinuo o gotovo 8.000 pasa, kao i nekoliko stotina mačaka i ptica.

The monk who is not doing his job properly, and his 4000 stray cats and  dogs, are practicing in another way - iNEWS

Zhi Xiang se brine za životinje u svom spasilačkom skloništu u Šangaju, kao i u drevnom manastiru Hram Bao’en, gdje je glavni monah. Finansira se donacijama, ali briga, njega i hrana napuštenih pasa i mačaka košta oko 2 miliona dolara godišnje. Zhi Xiang kaže, “Moram ih spasiti, jer ako to ne učinim, sigurno će umrijeti.” Predani monah se često budi u 4 ujutro, kako bi nahranio sve životinje.

Foto: smartshanghai.com

Njegov rad započeo je prije gotovo tri decenije, kada je počeo liječiti mačke lutalice, koje su stradale od automobila na ulici. Tada nije bilo toliko napuštenih životinja, ali otkako je procvat na tržištu prodaje i uzgoja kućnih ljubimaca, bilo je sve više životinja na ulicama, nakon što su ih njihovi vlasnici napustili. Zhi Xiang objašnjava, “Ovo nisu uzrokovali ljudi koji ne vole pse ili vlada Kine, već takozvani ljubitelji pasa, koji nemaju odgovarajuće znanje o brizi o životinjama i koji nabave kućnog ljubimca, ne razumiju koja je to ljubav, odgovornost, njega i briga, koji ih na kraju i napuste da sami lutaju ulicama”.

Foto: AFP

Zhi Xiang uglavnom brine o psima, ali brine se i o drugim napuštenim životinjama, poput mačaka, pilića, gusaka, pa čak i pauna. Mnogi od ovih kućnih ljubimaca na kraju pronađu nove domove, a zahvaljujući volonterima koji govore engleski, oko 300 pasa je smješteno u SAD-u, Kanadi i raznim evropskim zemljama. “Mislim da su vrlo sretni sada, pa smatram da se sav moj trud ipak isplati”, kaže Zhi Xiang.

Svaki put kad životinja napušta njegovo sklonište, Zhi Xiang se teško oprašta, ali nada se da će ih uskoro moći ponovo posjetiti. “Sanjam da jednog dana, kada budem imao slobodnog vremena, odem u inozemstvo i posjetim moje udomljene spašene životinje, da se fotografišem sa svim psima koje sam spasio i kad ostarim da mogu pogledati sve fotografije”.

Izvor: mymodernmet.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Preminuo glumac Hardi Kriger – pamtićemo ga po filmu “Bitka na Neretvi”

Zeljka

Prvo pojavljivanje KEJT MIDLTON u 2022. godini: Ponijela trend koji će žene voljeti ove modne sezone

Zeljka

Ako kupujete u SECOND HAND radnjama OVU stvar morate da znate, jer možete izazvati OZBILJAN problem

Zeljka

Ostavite komentar