24. Oktobra 2022.

Budimpešta, protesti nastavnika i učenika protiv Orbanove vlade

Big Portal

Šetajući preko mosta na Dunavu, demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo “Nema učitelja, nema budućnosti” preneo je Rojters.

Učesnici protesta su naveli da je Vlada premijera Viktora Orbana izneverila nastavnike dajući im oskudne plate, dok je inflacija, koja je u septembru dostigla 20 odsto i još raste, postala nepodnošljiva.

Nastavnici i učenici protestuju i zbog sve većeg nedostatka nastavnika.

Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, istakao je ranije danas na obeležavanju godišnjice ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine, da će naredna godina predstavljati izazove sa ratom u susednoj Ukrajini.

“Rat na istoku i ekonomska kriza na zapadu”, rekao je Viktor Orban pristalicama u Zalaegerszegu, oko 200 km zapadno od Budimpešte, dodajući da je došlo do “finansijske krize i ekonomskog pada u EU”.

Istakao je da su 1956. godine naučili da je jedinstvo potrebno u teškim vremenima.

“Sačuvat ćemo ekonomsku stabilnost, svi će imati posao, možemo braniti šemu ograničenja na računima za energiju, a porodice neće ostati same” , poručio je mađarski premijer.

Ograničenja na računima za gas i struju bila su ključna tačka Orbanove politike, ali su troškovi povećani ove godine zbog skoka cena energenata, što opterećava državni budžet.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare