Budimpešta obećava ispunjenje obaveza prema Briselu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Budimpešta obećava ispunjenje obaveza prema Briselu

Mađarska je obećala da će ispuniti sve svoje obaveze prema Evropskoj komisiji kako bi oslobodila fondove EU nakon što je Evropska komisija predložila suspenziju oko 7,5 milijardi evra za Budimpeštu zbog korupcije.

Mađarski ministar za razvoj Tibor Navračiš, koji je zadužen za pregovore sa EU, izrazio je nadu da će mjere Budimpešte biti dovoljne da uvjere Evropsku komisiju da će biti sprovedene odgovarajuće regulative za zaštitu fondova bloka.

Evropska komisija nešto ranije je preporučila suspenziju oko 7,5 milijardi evra iz fondova namijenjenih Mađarskoj usljed zabrinutosti zbog pada demokratskih standarda i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU.

Evropski komesar za budžet Јohanes Han je, nakon sastanka evropskih komesara u Briselu, rekao da Mađarska ima rok do 19. novembra da odgovori na zabrinutosti.

On je pozdravio ponudu Mađarske za rješenje problema, ocijenivši da predloženi postupci “idu u ispravnom smjeru”.

Gergeli Guljaš, šef kancelarije premijera Viktora Orbana, izjavio je juče da će administracija naredne sedmice parlamentu predati nove nacrte zakona za okončanje spora sa Evropskom komisijom i oslobađanje fondova EU.

On je istakao da će administracija od parlamenta zatražiti da odobri nacrt zakona ubrzanim procesom kako bi nove mjere stupile na snagu u novembru.

Fondovi EU nedostupni su za Mađarsku zbog spora o demokratskim standardima.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar