Budimir je uspjeo da zadrži dah 24 minuta i 33 sekunde! Kada čujete ZBOG ČEGA, smatraćete ovog čovjeka HEROJEM - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Budimir je uspjeo da zadrži dah 24 minuta i 33 sekunde! Kada čujete ZBOG ČEGA, smatraćete ovog čovjeka HEROJEM

Pedeset i četiri godine star muškarac uspeo je da obori svoj lični rekord održavajući dah pod vodom čitavih dvadeset i četiri minuta i trideset i tri sekunde.

Budimir Buda Šobat iz Hrvatske, već se upisao u Ginisovu knjigu rekorda u istom ovom poduhvatu, ali je uspeo da potisne svoj najbolji rezultat krajem prošlog meseca.

Događaj koji je posevedočio obaranju njegovog ličnog rekorda za dvadeset i dve sekunde, odigrao se u jednom gradskom bazenu u Sisku. Pored vode stajali su kako doktori tako i brojni reporteri, zajedno sa Šobatovim navijačima koji su gledali kako izvodi još jedan pokušaj napada na svetski rekord.

Prema izveštajima medija, kako bi se pripremio za ovaj neverovatni postupak, Budimir je disao čist kiseonik kratko pre nego što je otišao ispod vodene površine. Ovaj potez je omogućio da njegov nivo kiseonika u krvi i organizmu poraste.

1617799845_ronilac.JPG

Pre svog prvog pokušaja obaranja rekorda, Šobat, bivši bodibilder, postao je posvećen statičkom ronjenju, postajući jedan od najkompletnijih ronilaca na svetu.

Nakon mnogo godina napornog treninga, Šobat je istrenirao svoje telo da pumpa kiseonikom bogatu krv pri nižim stopama, posebno u delu oko njegovog mozga. On je takođe istrenirao svoje telo kako bi se borilo sa neizbežnim spazmom mišića koji se dešava kada je neko pod vodom oko osamnaestog minuta zbog nedostatka kiseonika.

NJegove tehnike zaobilaženja ovog problema uključivale su brojanje spazama u takmičenju sa vrememenom kako bi mu ovaj proces dodatno pomogao da ostane potpuno svestan ispod površine vode. Kao rezultat inhalacije čistog kiseonika, on je bio u mogućnosti da drži dah duže nego dva puta od trenutnog svetskog rekordnog vremena statične apneje, koja ne zahteva posebne tehnike.

Šobat je otkrio da mu njegova dvadesetogodišnja ćekra, koja poseduje celebralnu paralizu, autizam i epilepsiju, pruža glavnu inspiraciju u borbi za novi rekord.

On je takođe učestvovao u ovom događaju obaranja rekorda kako bi skupio sredstva namenjena pomoći zemljotresom pogođenom području Hrvatske prošlog decembra.

Novostimagazin.

Danas objavljeno

Glumica iz “Čuvara plaže” oduzima dah izgledom

Vanja A

Sting je 30 godina u braku s ovom glumicom, mnogi nisu odobravali njihovu vezu

V.R.

Devet godina krio majčinu smrt da bi podizao njenu penziju

V.R.

Ostavite komentar