22. Januara 2020.

Brzo se širi: Novi virus iz Kine stigao i u Ameriku

Big Portal

Panika širom sveta zbog novog virusa:Rigorozne kontrole na aerodromima, stanicama, putevima – toplomer i maske

Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedelje posle putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gde je počela epidemija.

Ne smatra se da predstavlja pretnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu ali se javio lekarima u nedelju kada je počeo da se oseća loše.

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, posle Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini.

Šef stručnog tima kineske vlade izjavio je juče da je u epidemiji novog koronavirusa potvrđen prenos sa čoveka na čoveka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

Zaraženi muškarac nije posetio ni jednu od pijaca u Vuhanu u Kini odakle potiču brojni slučajevi ove bolesti, ali je samo putovao u tu oblast, rekla je Nensi Mesonijer, direktorka centra za respiratorne bolesti u CDC-iju u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Krajem prošle nedelje američki zdravstveni zvaničnici počeli su da kontrolišu putnike iz centralne Kine na američkim aerodromima. Slične kontrole počele su da se primenjuju na aerodromima širom sveta u nastojanju da se spreči širenje virusa.

B92

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare