21. Oktobra 2019.

Brzo, lako, jeftino: Omlet bez greške

Big Portal

BJELANČEVINE
Jedno veliko jaje sadrži 6 grama bjelančevina i svih 9 esencijalnih aminokiselina, naročito za izgradnju mišića važan leucin. Ali, šta je s holesterolom, pitate. Novo istraživanje tvrdi da prehrambeni holesterol (vrsta uvijek povezana s konzumacijom jaja) ne djeluje negativno na holesterol u krvi – štaviše, može ga poboljšati.

KUPITE
Smeđa, plava, bijela, pjegava, organska – sva imaju jednak udio bjelančevina, masnoća i UH. Ali sva jaja nemaju jednak okus. Jaja kokica koje slobodno kljucaju vani najbolji su izbor.

SKUHAJTE

Omlet od 3 jaja sa špinatom i sirom
Prečesto se omlet upropasti jer se jaja peku na previsokoj temperaturi. Savršen je onaj ispečen na laganoj vatri – s dodatkom nešto zelenila.

POTREBNO VAM JE…

  • 1 KAŠIKA MASLACA
  • 1 ŠAKA MLADOG ŠPINATA
  • 3 VELIKA JAJA, DOBRO RAZMUĆENA
  • ¼ ŠOLJICE NARIBANOG OŠTROG SIRA CHEDDAR

1/ U velikoj tavi neprianjajuće površine rastopite maslac na laganoj vatri pa na njemu propirjajte špinat da povene, minutu-dvije. Ulijte razmućena jaja i pecite – ne dirajući! – 3 do 4 minute.

2/ Na jaja ravnomjerno rasporedite naribani sir. Lopaticom preklopite rubove pečenih jaja preko sira. Potom, pomažući se lopaticom, omlet nježno istresite iz tave na tanjur, nastavljajući ga pritom rolati kako bi na tanjuru završio u obliku tube. Za 1 porciju
PO PORCIJI: 435 kcal, 26 g bjelančevina, 3 g UH (1 g vlakana), 35 g masnoća

KORAK VIŠE

IMATE LI… 5 MIN

SMIKSAJTE brzu salsu. U blender stavite srednje veliku rajčicu, ½ bijelog luka (narezanog), ½ jalapeno papričice (sa sjemenkama ili bez, zavisno o vašem ukusu) i šaku listića korijandra. Miksajte tipkom “pulse” tako da ostanu komadići sastojaka. Posolite i popaprite. Neusporedivo bolje od kečapa.

10 MIN

ISPECITE gljive. U tavi od lijevanog željeza, na srednjoj, ali malo jačoj vatri, zagrijte kašičicu repičina ulja. Na ulje stavite 100 g narezanih gljiva. Povremeno promiješajte i pirjajte dok ne posmeđe, 5 do 7 min. Maknite s vatre, posolite i popaprite pa dodajte omletu kada dodajete sir.

15 MIN

DODAJTE aromu dima i “mesnatost”. U maloj tavi neprianjajuće površine zagrijte kašičicu ulja te 8 do 10 min popržite 100 g meksičke chorizo kobasice. Prebacite na tanjur obložen kuhinjskim papirnatim ubrusom da se ocijedi višak masnoće. Kad se malo ohladi, dodajte omletu kad i sir.

VLAKNA

  1. PREKONOĆNA ZOBENA KAŠA

U zdjelu stavite ¼ šoljice sitnih zobenih pahuljica, ½ šoljice mlijeka, 3 kašike glatkoga kikiriki-maslaca i ¼ šoljice malina, zgnječenih i promiješanih u glatku smjesu. Poklopite i ostavite u frižideru preko noći. Ujutro maknite poklopac pa gore rasporedite 3 kašike malina. Za 1 porciju
PO PORCIJI: 455 kcal, 20 g bjelančevina, 36 g UH (9 g vlakana), 28 g masnoća

  1. TOAST S AVOKADOM I RICOTTOM

Na 1 kom. tosta od integralnog brašna zgnječite ½ zrelog avokada. Gore stavite 2 kašike ricotte i po prstohvat smrvljenih pahuljica crvene sušene paprike i morske soli. Za 1 porciju
PO PORCIJI: 288 kcal, 10 g bjelančevina, 29 g UH (10 g vlakana), 17 g masnoća

MH.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare