Veliki plus ove slastice je činjenica da se brzo priprema pa je veća vjerovatnost da ćete u užurbanoj svakodnevici pronaći vrijeme za pravljenje ove torte i, vjerujte nam, nećete požaliti.
A sad evo recepta:
SASTOJCI ZA HAVANA TORTU:
– 150 g prženih mljevenih lješnjaka
– 150 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
– 500 g mascarpone sira
– 500 ml vrhnja za šlag
– 70 g šećera u prahu
– 200 g čokolade za kuhanje
– 6 kašika ulja
PRIPREMA HAVANA TORTE:
1. Prvo sameljite pržene lješnjake i napolitanke te ih pomiješajte.
3. U zdjelu dodajte mascarpone sir, vrhnje za šlag i šećer u prahu. Sastojke pomješajte mikserom.
4. Možete započeti slaganje.
5. Na pladanj postavite obruč od 24 cm.
6. Mljevene lješnjake i napolitanke posipajte po dnu, zatim ih malo utisnite.
7. Dio kreme rasporedite po toj podlozi.
8. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.
9. Istopljenu čokoladu prošarajte pomoću fišeka za ukrašavanje.
10. Kremu rasporedite tako da ju odgurujete, a ne da ju povlačite.
11. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.
12. Prošarajte istopljenu čokoladu.
13. Rasporedite kremu.
14. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.
15. Prošarajte istopljenu čokoladu.
16. Rasporedite kremu.
17. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke, ali manje nego što ste to činili prilikom slaganja.
18. Prošarajte istopljenu čokoladu.
19. Kolač stavite u frižider da se stegne.
Izvor: Zadovoljna.hr