“Brzina svjetlosti”: Veliki korak u razvoju vještačke inteligencije - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

“Brzina svjetlosti”: Veliki korak u razvoju vještačke inteligencije

Nedavno je moglo da se čuje da su eksperti napravili veliki korak u razvoju vještačke inteligencije, a tako što su za obavljanje potrebnih operacija umjesto električne struje iskoristili svjetlost.

Novi pristup značajno poboljšava kako brzinu, tako i efikasnost neuralnih mreža koje se zasnivaju na mašinskom učenju, a u pitanju je vrsta veštačke inteligencije koja je kreirana da kopira funkcije koje izvodi ljudski mozak, a kako bi se obučila da u budućnosti funkcioniše samostalno. Procesori koji se trenutno koriste u procesima mašinskog učenja imaju ograničenja u izvođenju kompleksnih operacija, a zbog količine energije koja je potrebna za obradu podataka – što je zadatak složeniji, to su podaci kompleksniji, a samim tim je veća i količina potrebne energije. Ovakve mreže su ograničene i sporim prenosom elektronskih podataka od procesora do memorije, pa su upravo zbog toga bila potrebna rešenja koja bi taj proces ubrzala.

Istraživači sa George Washington univerziteta krenuli su u potragu za rešenjem, i usput otkrili da upotreba fotona u okviru neuralnih mreža može da premosti pomenuta ograničenja, te omogući moćnije sisteme veštačke inteligencije koji imaju manje energetske prohteve. U naučnom radu koji je objavljen u magazinu Applied Physics Reviews naučnici objašnjavaju da novi TPU (tensor processing unit) koji se zasniva na fotonima funkcioniše daleko brže, sa mnogo manje energije.

Tako bi, tvrde kreatori, novi sistemi veštačke inteligencije operacije uskoro mogli da obavljaju „brzinom svetlosti“, a potencijalna komercijalna primena uključuje 5G i 6G mreže, te data centre u kojima se obrađuju velike količine podataka.

Izvor: Independent/PCPress

Danas objavljeno

Samsungov Tizen OS će uskoro raditi na mnogo više televizora drugih brendova

Vanja A

Četiri rakete Sojuz biće lansirane 2022. godine

Vanja A

Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje

Vanja A

Ostavite komentar