Brza pogača bez kvasca se pravi od jednostavnih sastojaka koje imate kod kuće i nije potrebno da budete posebno vešti da biste je napravili.
Ove sastojke verovatno imati u kući, pa nećete morati da idete do prodavnice kada poželite da napravite ukusnu pogaču.
Osnovni recept za brzu pogaču
Sastojci:
- 2 i po šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja jogurta
- 3 kašike ulja
- pola kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, dodajte ulje, jogurt, so i šećer. Sve zamešajte varjačom. Oblikujte testo i stavite u nauljen pleh. Stavite da se peče u predhodno zagrejanu rernu na 200C.
Pecite oko 30 minuta, ali vmožete da proverite čačkalicom kakvo je testo unutra.
Ako ništa ne ostaje na čačkalici, brza pogača je gotova.
Ukoliko ste za varijantu klasične pogače potrebno je izdvojiti više vremena.
Pogača sa kvascem
Sastojci:
- pola kilograma brašna
- 300 ml mlake vode
- 1/2 svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašika ulja
Priprema:
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi u malo šećera. Polako ga dodavati brašnu kome se doda so i počnite da mesite. Polako dodajte i ulje. Testo mesite da bude glatko. Kad završite, ostavite da nadođe.
Nakon 15 minuta, premesiti rukom i oblikovati, koju zatim staviti na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Peći oko 35 minuta, a gotova je tada kada se odozdo kucne, čuje se šuplji zvuk koji blago ječi. Ostaviti da se ohladi.
Recept za seljačku pogaču
Sastojci:
- 150 g pšeničnog brašna
- 15 g kukuruznog brašna
- prstohvat soli
- pola kašičica praska za pecivo
- 300 ml jogurta
- 3 kašike ulja
Priprema:
U posudi sjednite kukuruzno i pšenično brašno sa praškom sa pecivo. Dodajte so, jogurt, ulje, pa umesite glatko testo. Oblikujte pogaču prečnika, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta.
Najbrža pogača sa jogurtom
Sastojci:
- 250 g brašna
- 250 g integralnog brašna
- 400 dl jogurta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Pomešajte brašna, stavite so, sodu bikarbonu i jogurt. Umesite u kuglu, prebacite u pleh na kom ste stavili papir za pečenje i pecite u predhodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta.
Domaća seoska pogača bez kvasca
Sastojci:
- 600 g brašna
- pola litre mlake vode
- 1 kesica praška za pecivo
- so
Priprema:
Uključiti rernu na 220 C stepeni da se zagreje. Za to vreme dobro izmešati brašno, prašak za pecivo i so. zamesiti mlakom vodom, a testo ne bi trebalo da bude tvrdo.
U veći pleh sipati ulje, pa staviti testo i premazati uljem. Polako razvući.
Viljuškom izbosti testo po površini kako bi lepo strujao topao vazduh za vreme pečenja. Peći oko 25 minuta.