7. Novembra 2022.

Brz i lak način da smanjite stres

Big Portal

Taj metod je svjesnost. Kada se osjećate uznemireno ili preopterećeno, znanje kako da vježbate da budete svjesni i da koristite tu vještinu u svoju korist  može da bude moćno sredstvo za smirivanje nervnog sistema, regulisanje emocija i pomjeranje perspektive.

“Održavanje svjesnosti” je vještina i praksa koju možete da isporbate usred najstresnijeg radnog dana da biste se oslobodili stresa i ostali usredsređeni.

Tehnike koje smanjuju stres

Osnovno skeniranje tela

“Ako imate dodatnih 10 ili 15 minuta, preporučuje se tehnika poznatu kao skeniranje tela”, objašnjava stručnjak Skot Šut za Real Simple. Ova vježba se radi tako što postajete svjesni različitih dijelova svog tijela, kako se osećaju fizički, tako i kako se odnose na vašu neposrednu okolinu i šta osjećate mentalno. Odvojite nekoliko minuta i udobno se smjestite u svojoj stolici. Slobodno zatvorite oči ili ih držite otvorenim mekim fokusom. Postanite svjesni dodirnih tačaka vašeg tijela sa naslonom i sjedištem vaše stolice, podom, vašom odećom – primjećujući sve senzacije ili misli koje vam padaju na pamet. Počnite da obraćate pažnju na svoj dah, primjećujući kvalitet svog disanja (brzo ili sporo, duboko ili plitko), fizičke osjećaje vazduha koji ulazi i izlazi kroz vaše nozdrve.

Vizuelizacija

Ovo je još jedna tehnika svjesnosti, apstraktnija je i zahtijeva malo mašte. Tehnika uključuje zamišljanje nečeg veoma specifičnog – poput situacije zbog koje ste zabrinuti, određene osobe ili dostignuća na kom radite – i njegovanje pozitivnih slika i asocijacija oko njih.

Vježba disanja za početnike

Šutova vježba: Tri daha ne zahtijeva bilo kakvu pauzu ili čak napuštanje stolice, što je čini idealnom taktikom za radni dan. Vježba svjesnosti koja zahtijeva samo tri udisaja i traje manje od jednog minuta. Pronađite mirno mjesto i položaj koji je udoban. Prvo potpuno izdahnite da biste mogli da počnete sa udahom:

udahnite polako i potpuno

zadržite dah na vrhu nekoliko trenutaka

izdahnite polako i potpuno, razmišljajući o smirujućoj frazi

zadržite dah na dnu nekoliko trenutaka.

ponovite, počevši od udisaja.

(NovostiMagazin)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare