Osim nadjeva od špinata, sira i luka, tu je recept za tijesto koje možete unaprijed pripremiti, spremiti u zamrzivač i uvijek imati pri ruci.
Potrebni sastojci za tijesto:
2 žličice aktivnog suhog kvasca
¼ žličice šećera
veliko jaje, sobne temperature, istučeno
60 ml maslinovog ulja
130 g integralnog brašna
130 g bijelog brašna
¾ žličice soli
Potrebni sastojci za nadjev:
500 g svježeg špinata, opranog i kratko prokuhanog ili 350 g babyšpinata, samo opranog
žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
srednji luk, sitno nasjeckan
sol i svježe mljeven papar po želji
žličica svježeg lišća majčine dušice, grubo nasjeckanog ili 1/2 žličice suhog lišća
4 jaja
175 ml mlijeka
60 g tvrdog sira, najbolje gruyere, no možete staviti i grana padano ili gaudu
30 g svježe naribanog parmezana
Priprema tijesta:
Kvasac otopite u pola šalice mlake vode, dodajte šećer i ostavite da odstoji dok smjesa ne postane kremasta, oko pet minuta. Umutite jaje i maslinovo ulje. Brašno i sol pomiješajte i umiješajte u smjesu kvasca. Sjednite sve sastojke, miješajući ručno ili uz pomoć miksera. Miješajte tijesto sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte malo brašna.
Nakon toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu te ga lagano umijesite nekoliko puta, dodajući brašno po potrebi, ali samo dok ne postane glatko – nemojte pretjerivati. Tijesto oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u blago nauljenu zdjelu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže otprilike jedan sat.
Nakon što se tijesto diglo stavite ga na blago pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite nekoliko puta i izrežite na dva jednaka dijela. Bez gnječenja svaki komad oblikujte u kuglu. Tijesto lagano prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji pet minuta. Zatim ga razvaljajte u tanke krugove i njime obložite kalup za pečenje. Ako tijesto ne koristite odmah, zamrznite ga kako se ne bi previše diglo. Možete ga i direktno iz zamrzivača staviti u pećnicu
Priprema quichea:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Nauljite kalup za pečenje tarta promjera 25 cm i obložite ga polovicom pripremljenog tijesta. Dok pripremate nadjev, tijesto i kalup držite u hladnjaku.
Kuhajte špinat centimetar iznad kipuće vode dvije do tri minute, dok ne uvene. Nakon toga ga kratko isperite pod hladnom vodom, ocijedite i usitnite na srednje sitne komadiće.
U velikoj tavici na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i dodajte luk. Dinstajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast. Dodajte špinat, majčinu dušicu, sol i papar po ukusu, a zatim promiješajte. Maknite s vatre.
Umutite jaja u velikoj zdjeli. Posolite po ukusu, a zatim dodajte mlijeko. Dodajte smjesu sa špinatom, zatim sireve. Sve istresite u kalup za tart. Stavite u pećnicu i pecite 40 do 45 minuta, dok se tart ne stegne i počne dobivati boju na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije rezanja. Poslužite toplo ili sobne temperature.
Izvor:tportal