Brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu - BIGportal.ba
Banja Luka

Brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu

U organizaciji Centra za edukacju u promociju zdravog života “EKO-EHO” Banjaluka predstavnjena je brošura o podršci ženama u postporođajnom periodu.

Ova brošura nosi naziv “Modeli podrške i tretmana za žene u postpartalnom periodu”.

Priručnik nastao je kao rezultat jednogodišnjeg projekta čiji je cilj pružanje psihološke pomoći ženama u postporođajnom periodu.

Publikacija obuhvata osnovne informacije o reproduktivnom mentalnom zdravlju, tretmanu postporođajne depresije, primjere dobre prakse u nefarmakološkom tretmanu žena u postporođajnom period, te iskustva majki koje su doživjele neke od psiholoških smetnji u ovom osjetljivom životnom razdoblju.

Tatjana Preradović Sjenica, autorka brošure, psiholog i psihoterapeut, u svom izlaganju na promociji podsjetila je da je mnogo stigme i pogrešnih uvjerenja u društvu kada je riječ o postporođajnoj depresiji.

  • Upravo zbog brojnih predrasuda mnoge žene nikada ne potraže pomoć, a to dovodi do trajnih posljedica po zdravlje i majke i djeteta. Јedna od pet žena će doživjeti promjene u domenu mentalnog zdravlja u perinatalnom periodu – ističe autorka.

Inače, istraživanje sprovedeno u banjalučkim zdravstvenim ustanovama pokazalo je da je skoro 20% majki u riziku od postporođajne depresije, što se podudara sa globalnim pokazateljima.

  • Osim u zdravstvenim ustanovama gdje smo vršili probni skrining mentalnog zdravlja žena u perinatalnom periodu, takođe smo proveli i online istraživanje u kojem su učestvovale žene iz cijele BiH, a ti rezultati još više zabrinjavaju – naveli su iz Udruženja “EKO-EHO”.

Izrada brošure koja je danas promovisana podržana je kroz Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švajcarske, a provodi Asocijacija XY, u partnerstvu s entitetskim ministarstvima zdravlja.

Danas objavljeno

KVAROVI NA MREŽI: Bez grijanja potrošači u dijelovima šest ulica

M.

Sljedeće sedmice tri dana “Otvorenih vrata”, ostalo za revakcinaciju

M.

U Banjaluci rođeno 8 beba

M.

Ostavite komentar