12. Januara 2021.

Brojni proizvođači automobila smanjili proizvodnju vozila radi nestašice čipova

Big Portal

Volkswagen, Ford, Fiat Chrysler, Toyota i Nissan smanjuju ili zaustavljaju proizvodnju u potpunosti uslijed nedostatka čipova.

Fordova tvornica u Kentuckyju je u zastoju. Nissan će u međuvremenu smanjiti proizvodnju u tvornici u Japanu. Toyota je smanjila proizvodnju svog pick-upa Tundra u tvornici u Teksasu, a Fiat Chrysler privremeno je zatvorio tvornice automobila u Ontariju u Kanadi i Toluci u Meksiku, izvijestio je ABC News. To je samo dio tvornica koje su u problemima.

Čipovi su vitalne komponente u novim vozilima, jer služe za pokretanje informacijsko-zabavnih sustava, Bluetooth veze servo upravljača…

Nedostatak čipova za proizvodnju automobila ustanovljen je tijekom pandemije prošle godine, jer je proizvodnja morala biti preusmjerena na potrošačku elektroniku. Budući da je više ljudi radilo na daljinu, trebalo je brzo proizvesti više računala i pametnih telefona što je dovelo do toga da automobili ostanu bez njih.

Zbog pandemije, proizvođači automobila privremeno su zatvarali svoje tvornice u različito vrijeme tijekom 2020. godine, tako da su se ti čipovi prodavali proizvođačima elektronike. Sad kad su proizvođači automobila ponovno otvorili proizvodne linije pojavila se nestašica. Glavni proizvođači čipova su NXP Semiconductor, STMicroelectronics, Infineon Technologies…  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare