Brojevi telefona dostupni u Google pretrazi: Da li je vaš među njima? - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Brojevi telefona dostupni u Google pretrazi: Da li je vaš među njima?

Nezavisni sajber-stručnjak iz Indije i “lovac na bagove” Atul Džajaram tvrdi da su brojevi telefona mnogih WhatsApp korisnika dostupni pomoću jednostavne Google pretrage. Kako kaže, brojevi su dostupni svima u “plain-text” varijanti, odnosno otvorenom tekstu, a pogođeni su korisnici iz skoro svih zemalja. Greška se nalazi, tvrdi Džajaram, u opciji…

Nezavisni sajber-stručnjak iz Indije i “lovac na bagove” Atul Džajaram tvrdi da su brojevi telefona mnogih WhatsApp korisnika dostupni pomoću jednostavne Google pretrage.

Kako kaže, brojevi su dostupni svima u “plain-text” varijanti, odnosno otvorenom tekstu, a pogođeni su korisnici iz skoro svih zemalja. Greška se nalazi, tvrdi Džajaram, u opciji “Click to chat” na desktop verziji aplikacije WhatsApp.

Kada se ta opcija odabere, korisnici mogu da se dopisuju sa nekim a da nemaju memorisan njegov broj telefona. Ipak, Google ih indeksira, pa su tako dostupni za pretragu, piše Tech radar.

“U zavisnosti od postavki privatnosti, lako se mogu pronaći status i fotografija profila, kao i ime. S obzirom na to da se vidi i vaš broj mobilnog telefona, najbolji način da se zaštitite je da obrišete WhatsApp nalog ili promijenite broj”, kaže Džajaram.

Brojevi telefona povezani sa WhatsApp nalogom u bilo kojoj zemlji mogu se pronaći ukucavanjem ovoga u Google pretragu: site:wa.me”pozivni_broj“.

Na primjer, našim brojevima možete pristupiti ukucavanjem: site:wa.me “+387”.

WhatsApp nije zabrinut

WhatsApp je, međutim, imao odgovor na ovo. Ne čini se da su nešto posebno zabrinuti, uprkos predlogu Džajarama da je trebalo da koriste enkripciju.

“Mada cijenimo ovaj istraživački izvještaj i vrijeme koje je utrošeno, ne smatramo da je to problem jer sadrži indeks pretraživača URL-ova koje su korisnici WhatsApp-a izabrali da učine javnim. Svi korisnici, uključujući kompanije, mogu da blokiraju neželjene poruke jednim pritiskom na dugme”, objavili su iz kompanije.

Međutim, čini se da je ovaj stav previše ležeran. Danas su mobilni telefoni sastavni dio života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika.

Nezavisne

Danas objavljeno

Huawei planira da u drugoj polovini godine predstavi pristupačnije savitljive telefone

Vanja A

Microsoft Edge dobija mod koji optimizuje brzinu i performanse

Vanja A

Facebook omogućava eksportovanje objava i bilješki na druge platforme

Vanja A

Ostavite komentar