Broje se mrtvi; Rusija: U Nagorno-Karabah poslati vojne posmatrače - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Broje se mrtvi; Rusija: U Nagorno-Karabah poslati vojne posmatrače

Od eskalacije sukoba na Kavkazu na azerbejdžanskoj strani poginulo je 60 civila, a 270 ljudi je povređeno, kažu iz kancelarije državnog tužilaštva Azerbejdžana.

“Kao rezultat granatiranja naselja od strane Jermenije, od 27. septembra do danas poginulo je 60 civila, a ranjeno 270”, navodi se u saopštenju. Istovremeno, kako se dodaje, oštećeno je 327 civilnih objekata, 1.704 privatnih kuća i 90 stambenih zgrada, prenosi TAS.

Dan ranije prijavljeno je 47 žrtava i 222 ranjenih civila.

Nakon što je azerbejdžanska strana saopštila da je raketirana Gjandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu, vojska nepriznatog Nagorno-Karabaha je nabrojala svoje legitimne vojne ciljeve u tom gradu.

“Legitimni vojni ciljevi koji se nalaze u Gjandži: vojna vazdušna baza, eskadrila helikoptera, specijalna brigada unutrašnjih snaga, centar za borbenu kontrolu Ministarstva odbrane Azerbejdžana, radio-tehnički bataljon, baza goriva i maziva, mašinsko postrojenje Ministarstva za odbrambenu industriju, fabrika za popravku aviona i preduzeće za remont artiljerije”, stoji u saopštenju armije na Fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da u Nagorno-Karabah treba poslati vojne posmatrače, ali konačnu odluku o tome će doneti suprotstavljene strane.

O „plavim šlemovima“ pre svega treba da se dogovore Azerbejdžan i Jermenija. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je istakao je: „Svako raspoređivanje bilo kakvih mirovnjaka, posmatrača, ma ko to bio, moguće je samo uz saglasnost obe strane“. I dodao je: „Do sada nismo čuli odgovor na ovo“.

Danas objavljeno

Gasprom nastavlja isporuke gasa Italiji

M.

Optužnica protiv Zeljkovića i ostalih vraćena na dopunu

M.

Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar