Broj zaraženih u Njemačkoj 10 puta veći od službenog? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Broj zaraženih u Njemačkoj 10 puta veći od službenog?

Stručnjaci Univerziteta u Bonnu došli su na osnovu jedne analize do zaključka da bi broj osoba koje su se u Njemačkoj zarazile korona virusom mogao biti deset puta viši od službenog broja, saopšteno je u ponedjeljak.

“Nakon vrednovanja podataka iz tzv. Heinsberg analize i projiciranja ovog broja na nivou čitave zemlje, došli smo do zaključka da bi ukupan broj aktualno i dosad zaraženih od korona virusa mogao iznositi 1,8 miliona”, rekao je voditelj analize Hendrik Streeck prilikom njenog predstavljanja u ponedjeljak u Bonnu.

Time bi broj zaraženih mogao biti preko deset puta viši od službene brojke od 163.000, koju je u ponedjeljak objavio Epidemiološki institut Robert Koch.

Analiza je početkom aprila provedena na oko 900 stanovnika opštine Gangelt, zapadnonjemačkog okruga Heinsberg, koji važi kao jedno od žarišta izbijanja zaraze u Njemačkoj.

Osnova analize je stopa smrtnosti zaraženih korona virusom koji u Gangeltu iznosi 0,37 posto.

Na osnovu tih podataka i prenošenja modela na cijelu Njemačku naučnici su došli do broja od 1,8 miliona zaraženih.

Studija je takođe pokazala da svaka peta zaraza prolazi bez ikakvih vidljivih simptoma.

“Svako ko djeluje zdravo u načelu u sebi može nositi virus. Toga trebamo biti svjesni i prema tome se i ponašati”, rekao je Gunther Hartmann, jedan od autora analize.

Tzv. Heinsberg analiza još nije prošla kroz postupak znanstvene provjere potrebne za objavljivanje, ali je zbog posebnih pravila koja u vrijeme pandemije korona virusa analiza već predstavljena.

(Agencije)

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar