12. Februara 2020.

Broj zaraženih opada, broj umrlih raste, a SZO raspravlja

Big Portal

Juče je u Kini od koronavirusa umrlo 97 osoba, prenosi AP.

U Kini je potvrđeno i novih 2.015 zaraženih osoba u prethodnih 24 časa, što predstavlja pad u broju zaraženih drugi dan za redom. Ukupan broj slučajeva u kontinentalnoj Kini dostigao je 44.653, iako mnogi strucnjaci tvrde da veliki broj zaraženih nije evidentiran.

Z ato vreme, u Ženevi se nastavlja dvodnevni forum Svetske zdravstvene organizacije, na kojem se okupilo oko 400 naučnika kako bi pokušali da ubrzaju razvoj testova, tretmana i vakcina u borbi protiv novog koronavirusa.

Cilj foruma je identifikovanje praznina u znanju i prioriteta istraživanja, kako bi se dobile naučne informacije i medicinski proizvodi koji su najpotrebniji kako bi se minimizirao uticaj izbijanja virusa, prenosi Tas.

Učesnici pokušavaju da utvrde pravi izvor infekcije, razmene biološke uzorke i delove genoma virusa. Oni će, navodi AP, pokušati da utvrde koji pristupi deluju dovoljno obećavajuće da bi se prešlo na naredni korak, odnosno na testiranje nad ljudima kako bi se videlo da li ti pristupi zaista funkcionišu.

Na dnevnom redu je i pitanje da li je moguće stvoriti stalnu zalihu lekova, sličnu zalihama vakcina koja je postojala za bolesti poput žute groznice i ebole. “Ako ijedan od lekova da rezultate, doći će do masovne potražnje”, rekao je ranije ove nedelje stručnjak za zarazne bolesti na Impirijal koledžu u Londonu Grejam Kuk.

Za sada nema dokazanih načina lečenja ili vakcina za novi virus.

I dok je nekoliko laboratorija otkrilo testove za virus, ne postoje brzi načini za davanje dijagnoze, a za rezultete je potrebno vreme. Generalni direktor SZO Tedros Adhanon Gebrejesus rekao je da epidemija koronavirusa u Kini predstavlja veoma ozbiljnu pretnju za ostatak sveta i apelovao da se ubrza istraživanje lekova i vakcina protiv ovog virusa.

On je dodao da je teško poverovati da je pre samo dva meseca ovaj virus bio potpuno nepoznat.

Direktor SZO dodao je da bi prva vakcina za koronavirus mogla da bude dostupna za 18 meseci i da se zato, do tada, “mora učiniti sve koristeći dostupno oružje”. On je rekao je da je virus dobio ime COVID-19, objašnjavajući da je važno izbegavati stigmu i da je korišćenje drugih imena netačno, preneo je Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je države da budu “što odlučnije” u borbi protiv novoimenovanog koronavirusa COVID-19.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare