Broj odjeljenja u Gradskoj upravi smanjuju sa 12 na osam - BIGportal.ba
Banja Luka

Broj odjeljenja u Gradskoj upravi smanjuju sa 12 na osam

Nova sitematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi Banjaluka će biti završena u naredna dva mjeseca, a broj odjeljenja će biti smanjen sa dosadašnjih 12 na osam.

Time će Gradska uprava imati manje načelničkih funkcija, koje su do sada bile jedan od glavnih plijenova stranaka. One su svoje uspjehe na lokalnim izborima naplaćivale kroz zahteve za dodjelu ovih, ali i fotelja u gradskim institucijama i preduzećima, njihovim kadrovima.

Isto tako, novi gradonačelnik je ovim potezom nastavio praksu svojih prethodnika, da dolaskom na vlast stvari u Gradskoj upravi “posloži na svoj način”.

Šta je poznato
Gradonačelnik Draško Stanivuković je potvrdio da je pripremljen okvirni plan sistematizacije, koji previđa smanjenje broja odjeljenja na najvjerovatnije osam.

Za sada je poznato da će doći do spajanja odjeljenja komunalne policije i gradske inspekcije u jedno odjeljenje. On smatra da je apsurdno da ove dvije kontrolne službe u gradu rade odvojeno.

– Zašto? Imate situacija da na teren izađe komunalna policija i kažu to nije naša nadležnost, trebate zvati inspekciju – objasnio je Stanivuković.

Promjene bi trebalo da pogode i dva najveća odjeljenja, i to za saobraćaj i puteve te za komunalne poslove.

– Razmišljamo da ta dva odjeljenja opet budu spojeni u jedno. Jesu to velika odjeljenja, sa velikim budžetima i puno poslova, ali ako imate načelnika s kvalitetnim saradnicima, šefovima odsjeka, vjerujem da to može funkcionisati na pravi način – naveo je Stanivuković.

Kolač za stranke
U planu je i ukidanje Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

– Stvarno nema potrebe da tu imamo odvojenog načelnika i to odjeljenje će najvjerovatnije biti pripojeno Odjeljenju za privredu – naveo je Stanivuković.

On kaže da je dosadašnja organizacija bila koncipirana na način da “ima 12 načelničkih mjesta da se zadovolji politika”.

– Odjeljenja u prethodnom sazivu su uređana tako da svaka stranka dobije svoj dio kolača, a mi idemo da napravimo što više ušteda. Naš cilj je efikasna Gradska uprava, zato ćemo određen broj odjeljenja spojiti. Samo na promjeni ovog koncepta organizacije mi ćemo do 2024. godine dobiti Gradsku upravu koja će na sistematizaciji dobiti uštedu od minimalno tri miliona KM. To je samo početak, ali kada krenemo u dubinsku razradu dobićemo veće uštede – naveo je Stanivuković.

Rok
Kaže da je samu koncepciju odjeljenja lako pripremiti, ali da u tom poslu treba doći i do pomjeranja određenog broja radnika.

– Zbog svega toga mislim da je realno za očekivati da se to završi u naredna dva mjeseca, tako da bi sve moglo biti spremno u februaru – naveo je on.

I prethodni gradonačelnik Igor Radojičić je napravio drugačiju organizaciju Gradske uprave dolaskom na vlast. On je, na primjer, Odjeljenje za društvene djelatnosti podijelio na dva, i to Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku, te Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Jedinstveno Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja je podijelio na dva, i to Odjeljenje za saobraćaj i puteve, te Odjeljenje za komunalne poslove. Isto tako, ukinuo je Odsjek za odnose s javnošću, koji je postao Tim za komunikaciju, a koji je pripojen Kabinetu gradonačelnika.

NA ČEKANJU ODLUKA O BROJU ODSJEKA
Prema trenutnoj organizaciji, Gradska uprava ima sedam samostalnih odsjeka te Jedinicu za internu reviziju i Službu za zajedničke poslove.

Stanivuković nije mogao precizirati koliko odsjeka će imati Gradska uprava u novoj sistematizaciji.

– Kroz naredne dane i sedmice, kako budemo radili i pratili potrebe službi i radnika, tako ćemo i koncipirati odsjeke – naveo je on.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Grad vas poziva da budete dio čarolije: “Banjalučka zima 2021/2022” večeras otvara vrata

M.

Radovi na cjevovodu: Ovu ulice imaće problema u vodosnabdijevanju

M.

U Banjaluci rođeno 7 beba

M.

Ostavite komentar