Brod od 300 metara biće NAJVEĆA PLOVEĆA LABORATORIJA na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Brod od 300 metara biće NAJVEĆA PLOVEĆA LABORATORIJA na svijetu

Luksuzne jahte se sa pravom smatraju velikim zagađivačima životne sredine, posebno superjahte koje su u vlasništvu svetskih milijardera.

Međutim, takvo shvatanje od skora je počelo da se menja, izgradnjom jahte od 182 metra REV Ocean koja će služiti za istraživanje okeana.

Međutim, sada dolaze najave za izgradnju još veće jahte, dužine 298 metara, koja će biti pokretana 100% zelenom energijom.

superjahta 3 foto Iddes Yachts Ferrari profimedia-0604397955

Superjahta u službi ekologije

Iako su superjahte omrznute od strane ekologa zbog ogromne količine energije koja je potrebna za njihovo pokretanje i negativnog uticaja na životnu sredinu, stvari su počele da se menjaju.

Legendarni dizajner superjahti Espen Oino je nedavno za potrebe istraživačke misije koja bi se bavila zaštitom i čišćenje okeana, a koju finansira milijarder iz Norveške Kjel Inge Roke, dizajnirao jahtu od 182 metra koja je dobila ime REV Ocean. Kada bude završena u brodogradilištu u Rumuniji biće najduža jahta na svetu. Ono što ovu jahtu izdvaja u odnosu na druge superjahte je to što što je ona mnogo više “zelena”.

Nove tehnologije, primenjene na ovom brodu, iako će biti dom za 55 naučnika i 25 članova posade, imaće minimalan uticaj na svoju okolinu. Motor koji pokreće REV Ocean je hibridni – dizel i električni, koji će emitovati izuzetno male količine gasova i raditi gotovo bešumno.

Nova grdosija u službi ekologije

Rev Ocean još nije ni završen, a već postoje najave za još veću i još “zeleniju” jahtu koja je dobila naziv Earth 300.

Ona će biti dugačka čak 298 metara, a osim dužine od Rev Ocean će se razlikovati i po pogonu koji će po najavama biti 100% “zelen”.

Po najavama, nova super jahta biće 100% u službi ekologije
Po najavama, nova super jahta biće 100% u službi ekologije

Ideja iza ove grdosije je da bude svojevrsna “Olimpijska baklja naučne zajednice” i da proširi naše znanje i razumevanje sveta koji se nalazi “i iznad i ispod morske površine”. Po zamisli dizajnera, jahta bi mogla da povede naučnike do bilo koje tačke na okeanima i morima širom sveta.

I ne samo to. Ova jahta je tu i da bi bila ohrabrenje za nove, radikalne dizajne u brodogradnji – kada pogledate sliku ovog broda u oči padaju naučna sfera na zadnjem delu broda kao i osmatračnica u okviru komandnog centra koja liči na nešto što smo viđali samo u Ratovima zvezda.

Nuklearni reaktor kao srce Earth 300

Pred dizajnere se pojavio jedan problem koji je izazov za svakog brodograditelja – kako pokretati jahtu te veličine, a ne uticati razorno na okeane koje treba zaštititi?

Hibridni pogon ne bi ni bio uzet u obzir,- samo za punjenje baterija bilo bi potrebno upotrebiti ogromnu količinu dizela.

Rešenje je bilo prosto ali i u neku ruku kontroverzno – pogon na nuklearnu energiju.

Superjahtu bi pokretao novi nuklearni reaktor
Superjahtu bi pokretao novi nuklearni reaktor

Iako se nuklerni reaktori koriste za pokretanje brodova već decenijama, javnost od Černobilja zazire od nuklearne energije.

Dizajneri su bili svesni toga i oni uveravaju da je reaktor koji će pokretati buduću superjahtu najsigurniji mogući i istovremeno revolucionaran.

Radi se o jednostavnom reaktoru, sa svega par pokretnih delova čime se na najmanju moguću meru snižava mogućnost havarije, a istovremeno ne ispušta ni 0% ugljen dioksida što ga čini 100% “zelenim”.

Platforma za nove tehnologije

Novi, revolucionarni reaktor nije jedina nova tehnologija koja će biti na brodu.

Naučnici širom sveta su zainteresovani da svoju tehnologiju primene na brodu kao i kompanije koje razvijaju nove tehnologije.

Buduća superjahta će biti svojevrsna ploveća labaratorija na kojoj će se raditi na veštačkoj inteligenciji, robotici, stvaranju programa za učenje kao i prostor gde će biti smešten najnoviji kvantumski kompjuter – a sve te nove tehnologije će imati jedan cilj – da pomognu u razvoju nauke i zaštite planete.

Danas objavljeno

Adel čuva ispljunutu žvaku slavne pjevačice

Vanja A

Kraljica Elizabeta se vratila radnim obavezama

Vanja A

Hju Džekman dijeli dirljivu uspomenu sa svojom bakom

Vanja A

Ostavite komentar