13. Decembra 2019.

Brod je potonuo tokom nevremena, nikada nije pronađeno nijedno tijelo

Big Portal

Devetog septembra 1919. španski parobrod “Valbanera” isplovio je iz luke Santijago de Kuba.

Na brodu su uglavnom bili siromašni iseljenici sa Kanarskih ostrva, koji su krenuli u potragu za srećom u Novom svetu. Više od polovine putnika (njih 742) bilo je toliko nestrpljivo da su se iskrcali već u Santijagu, pre krajnjeg odredišta Havane. Nisu znali da će im upravo to spasti život.

U noći nakon što je ”Valbanera” isplovila iz Santijaga, parobrodu od 8.000 tona, na kome je bilo još 488 putnika, izgubio se svaki trag. Još u Santijagu se pronela vest o ciklonu, ali je kapetan broda Ramon Martin Kordero uprkos tome krenuo ka severu, pravo u susret oluji. Kada je brod stigao na Kubu, luka u Havani je bila zatvorena zbog nevremena. ”Valbanera” je poslala signal da će se usidriti ispred luke i sačekati da prestane uragan, ali kada je nevreme prestalo od broda više nije bilo ni traga.

Dvadesetog septembra, deset dana nakon nestanka, iznenada se pojavila olupina broda, koji je potonuo u plitkim vodama između Kube i obale Floride.

Istraga koja je usledila nametnula je brojna pitanja: zašto je brod potonuo, iako na njemu nisu vidljiva nikakva spoljna oštećenja? Zašto nijedan čamac za spasavanje nije spušten u more kad su kapetan i posada broda morali da primete opasnost koja preti? Možda je najveća misterija, koja izaziva jezu, zbog čega na “Valbaneri” i u blizini mesta nesreće nije nađeno nijedno telo?

Oko nestalog parobroda stvoren je mit: listovi poput “Njujork tajmsa” izveštavali su o nesreći, novinari i avanturisti iz celog svega tragali su za rešenjem zagonetke. Popularna teorija je bila da je uragan odneo posadu u obližnji Bermudski trougao, gde su desetine brodova već nestale pod nerazjašnjenim okolnostima. Neki su tvrdili da su se pojedinci preživeli i domogli se Floride, gde su otpočeli novi život.

Španski istoričar Hulio Gonzales Padron izneo je malo drugačiju teoriju: tvrdio je da je u vodama oko mesta nesreće vrvelo od ajkula i barakuda, koje su pojele nesrećne brodolomnike.

Nemački naučnik Aleksander Godkneht, koji proučava ajkule, međutim, ne veruje u to, jer “ajkule po pravilu ne jedu ljude”. Samo ako u vodi ima mnogo krvi to može da ih natera da ipak napadnu, što je u slučaju brodoloma (pod uslovom da nije reč o borbenom okršaju) malo verovatno.

Naučnik Godkneht veruje da je brodolomnike odnela morska struja.

– U odgovarajućim meteorološkim uslovima sasvim je moguće da je kružna morska struja između Kube i Floride, odnela brodolomnike prema severnom Atlantiku, te da su se ”udavili, umrli od žeđi, ili na neki drugi način”. Moguće je da su ih tražili na pogrešnom mestu i da nisu završili u Floridi, nego na severozapadu Bahama – kaže on.
(travelbook.de)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare