29. Juna 2020.

Brnabićeva: Uvodimo nove mjere

Big Portal

Brnabić je objasnila da se te mere neće odnositi na celu zemlju, već da će biti “targetirane” na određeni grad ili opštinu u odnosu na broj zaraženih po glavi stanovnika, ali i istakla da više neće biti “zatvaranja” kakva su bila u martu i aprilu.

Upitana da li će nove mere podrazumevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, jer se najviše zaražavaju mladi, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove.

“Mi sutra u 10 sati imamo sastanak Kriznog štaba i već smo razgovarali načelno o nekim merama. Verovatno će to biti mere u skladu sa onim što smo već videli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice…”, rekla je Brnabić.

Kaže da će mere biti “targetirane” na mesto koje je “problem”, te dodala da je jedan od gradova i Beograd, gde je zaraženo dve trećine u odnosu na čitav broj zaraženih u zemlji.

Sednica Kriznog štaba zakazana je za 10 sati.

“Verovatno je da će se zatvoriti klubovi, videćemo za restorane. Ekonomija mora da nastavi da radi, restorani, klubovi jesu ekonomija, od budžeta države se plaćaju penzije. Svakako neće biti više onoliko restriktivnih mera i zatvaranja kao što je bilo”, dodala je Ana Brnabić.

U Vladi Srbije ima zaraženih koronom, ali premijerku to nije uplašilo.

“Nisam se upašila, jer ako imate prisustvo korone još od marta, posebno ako se bavite javnim poslom, razgovarate sa velikim brojem ljudi, to je rizik koji nosi ova profesija. Nisam se uplašila, nemam nikakve simptome. Ukoliko se bilo šta desi, reagovaću. Testirala sam se jednom kada sam bila u bliskom kontaktu bila sam negativna, ako bude potrebe ne bežim od toga”, rekla je Ana Brnabić.

“Apelujem na ljude da ostave neke stvari po strani. Borba sa koronom nije samo naša borba. Brojevi idu nekontrolisano naviše u celom svetu. Svi razmišljaju o tome, brinu o tome. Svaki dan se menjaju informacije. Nije ljudski i nije fer prebacivati bilo šta ljudima koji se trude da pomognu svojoj zemlji”, rekla je Brnabić.

Kisić Tepavčević: Izbori nisu krivi za povećanje broja obolelih od korone
Zamenida direktora Intituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević je istakla da izbori nisu krivi za povećanje broja obolelih od korone, i dodala da su preduzete sve mere predostrožnosti, kao da izlazak na izbore ne predstavlja veći rizik od odlaska u prodavnicu, a tek ne od javnog prevoza.

“Vidimo da imamo svuda u Evropi povećanje broja obolelih. Meni je bitno da su se taj dan poštovale sve mere prevencije. To dovođenje u uzročno posledičnu povezanost događaja koji bi svakako sami od sebe usledili, ne može da bude zasnovano na objektivnim dokazima”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je dokazano da se glas građana ne dobija spotovima i pričama, već, kako kaže, rezultatima.

Kisić Tepavčević ističe da je oduševljena reakcijom države na početku epidemije, kao i načinom na koji smo uspeli da nabavimo sredstva za lečenje, kao i na koji smo organizovali dodatne kapacitete.

“To je nešto što su očigledno ljudi prepoznali. Brzinu reakcije i vidljivost rezultata”, rekla je Brnabić.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare