6. Januara 2022.

Brnabićeva: “Tražimo od Australije”

Big Portal

Njemu australijske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju, a Brnabićeva je navela da se Srbija bori da Ðoković ima ravnopravan tretman, kao i drugi sportisti.

Brnabićeva je takođe istakla zahtev, bez želje da se meša u propise o imigraciji u Australiji, da Đokoviću bude omogućeno da iz neadekvatnih uslova u hotelu u kojem boravi bude prebačen u kuću koju je iznajmio i u kojoj bi boravio tokom “Australijan opena”, uz garancije države Srbije.

U vestima u 14 sati emitovan je prilog o Đokoviću koji, posle više sati čekanja na aerodromu u Australiji, nije dobio dozvolu da uđe u tu zemlju, uz citiranje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tom slučaju, kao i izjave premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je rekao “da je dobra ideja da se bude vakcinisan”.

Na pitanje slaže li se sa tom izjavom Džonsona, Brnabićeva je rekla da je i sama vakcinisana, čak i trećom dozom, te da vlasti u Srbiji konstantno pozivaju građane na vakcinaciju, ali da, konkretno, Novak Đoković nije dobio isti tretman kao drugi sportisti u Australiji.

“Novak je dobio medicinsko izuzeće, kao i dozvolu da učestvuje na Australijan openu, zato je sada tamo”, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje zašto je onda u takvoj situaciji ako ima izuzeće, Brnabićeva je rekla da je to pitanje za australijske vlasti, u koje ne želi da se meša, ali da je njoj kao premijerki i celoj zemlji važno da se donese rešenje što pre.

“Tražimo da Novak bude premešten iz hotela, hostela, u kojem se sada nalazi, u kuću koju je iznajmio i u kojoj bi boravio tokom turnira. Kao premijerka Srbije ne želim da se mešam u imigraciona pravila u Australiji, ali je Srbija ponudila sve garancije da Đoković bude premešten na drugo mesto dok čeka odluku”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u direktnom kontaktu sa Đokovićem i njegovom porodicom, te da je ona u kontaktu sa Ambasadom Srbije u Australiji, i Ambasadom te zemlje u Beogradu.

“Mi zaista ne razumemo. Novak ima medicinsko izuzeće, na osnovu toga je dobio dozovlu za učešće na turniru, ukrcao se na avion… Ako nemate vizu, niti sve dokumente, ne možete ni da se ukrcate na avion, posebno ne za Australiju. Drugi teniseri koji su imali medicinsko izuzeće ušli su u zemlju”, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje da li se slaže sa ocenom predsednika da je reč o političkom progonu, Brnabićeva je rekla da ne može da vidi ništa drugo u tome.

“Novak je tretiran drugačije. Ima izuzeće, dobio je dozvolu organizatora turnira, ukrcao se na avion, a zadržan je nekoliko sati na aerodromu… Tretiran je drugačije od ostalih i to je ono što nas navodi da tako mislimo”, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje voditelja vezano za objave Novaka Đokovića o vakcinaciji na društvenim mrežama, Ana Brnabić kaže da ne može biti Đokovićev advokat za njegove lične stavove.

“Pravila su pravila, ako je dobio izuzeće, koje su prihvatili organizatori i zdravstveno osoblje Australijan opena, ako mu je dozvoljeno da uđe u avion, ako je njegov tim pokazao dokaze, ne znam zašto mu se to dešava”, ponovila je premijerka Srbije.

Brnabićeva kaže da će Srbija privhatiti odluku, a naglasila je da svi znamo da najmanje 20 različitih tenisera nije vakcinisano i pokazali su razloge za to i igraće.

“I Novak je jedini koji ima opravdanje i nije mu dozvoljeno da uđe u Australiju”, rekla je ona.

“Uradićemo sve da Novak ima isti tretman. Stojim uz Novaka, Srbija stoji uz Novaka, svi stojimo uz Novaka i njegovu porodicu u ovim teškim vremenima”, rekla je Brnabićeva i naglasila da svi iščekujemo brzi odgovor i da će u međuvremenu Novak biti u izlozaciji u adekvatnim uslovima.

https://twitter.com/SkyNews/status/1479086778078441473

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare