25. Maja 2020.

Brnabićeva: Rano je da trčimo pobjednički krug; Spremni smo za drugi talas

Big Portal

“Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno. Situacija u bolnicama je takva da se bolnice polako vraćaju normalnom režimu rada”, dodala je premijerka.

Kako je rekla, prati se situacija na celoj teritoriji Srbije i da država pravovremeno reaguje.

“Važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca i redovno pranje ruku”, objasila je Brnabićeva.

Ona je rekla da su preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili.

“U lokalnim žarištima su uglavnom asimptomatski bolesnici”, kaže premijerka.

Kada je reč o graničnim prelazima, građanima nije potreban nikakav test.

“Milsim da je odluka da se otvore granice pravovremena”, dodala je premijerka na pitanje o otvaranju svih graničnih prelaza sa Mađarskom.

“Naši građani mogu potpuno slobodno da uđu u svoju zemlju, nije potreban nikakav PCR test. Oni će dobiti informacije da se jave Institutu za javno zdravlje da budud testirani. Naši građani mogu slobodno da izađu iz zemlje, ali je važno da provere da li im je test potreban za zemlju u koju putuju”, naglasila je premijerka Srbije.

Kako je rekla, epidemija u Srbiji i dalje traje. “Potrebno je 28 dana bez novih slučajeva da bi se proglasio kraj epidemije”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je kazala da očekuje da se uskoro sva porodilišta vrate na redovan režim, iako su sva radila i tokom vanrednog stanja.

“Primremamo se kao da će biti drugog talasa. Vlada čini sve da mi budemo spremni ukoliko dođe do drugog talasa. To znači da se obezbeđuje dovoljna količina lekova, pre svega Hlorakina”, kaže premijerka.

Ona je rekla da su već pokrenuti pogoni u Srbiji za proizvodinju zaštitne opreme, maski, vizira.

“Mi smo spremni, ukoliko dođe do drugog talasa, da ga dočekamo mnogo bolje nego druge zemlje, kao što je to bio slučaj i sa ovim talasom”, naglasila je premijerka.

Brnabićeva je takođe pohvalila funkcionisanje škole putem interneta i televizije, kao i upis dece u vrtiće tokom vanrednog stanja.

Kako je rekla, testiranje je besplatno za sve one koji imaju simptome, kao i one koji su u velikim kolektivima, posebno ako je neko zaražen.

Premijerka je dodala da će se plaćati testovi na antitela, ali da se još uvek ne zna cena.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare