29. Juna 2022.

Brnabićeva poručuje da je za Srbiju važno da bude mudra i nezavisna

Big Portal

Na pragu smo trećeg svjetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija – navela je Brnabićeva za RTS.

Prema njenim riječima, Srbija danas zavrjeđuje posebnu pažnju i od EU, SAD, ali i Bliskog istoka, Kine, Ruske Federacije.

– To je pozicija koja je teška za teritorijalno i brojčano malu zemlju kakva je Srbija, a koja je izvojevana hrabrom i mudrom politikom – rekla je premijer Srbije.

Brnabićeva je istakla da će energetika biti glavna tema na agendi buduće vlade, te napominje da je pitanje energetike danas političko pitanje.
– Mi smo jasno rekli da ćemo cijene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cijena struje tri do pet puta niža nego u EU – rekla je ona.

Brnabićeva je dodala da se u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rješenja kako bi Srbija imala što efikasniju potrošnju energenata.

– Imala sam sastanak sa Elektroprivredom Srbije, ali i fakultetima – da pokušamo da dijelom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga miješamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije – rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je država u pandemiji angažovala naučnu zajednicu da nađe rješenja da Srbija bude samoodrživa, tako da je napravljen elisa test, respirator, bolnica za četiri mjeseca, a sada se isto pokušava napraviti u energetici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare